20. augusti peolauale: roosa veini kartulid, magus heeringas ja pohlatort

Britt Rosen
Copy
Pohlatort, kus käiku lähevad pohlamoos ja värsked pohlad.
Pohlatort, kus käiku lähevad pohlamoos ja värsked pohlad. Foto: Mai Grepp

Roosas veinis keedetud kartulid südasuviseks sünnipäevaks, külmutatud toorjuustukook koolilõpupeoks, kasemahlasiider piknikuks Roosta rannaliival... Need on vaid mõned retseptinopped Maret Suklese kodustelt pidudelt tema mahukast kokaraamatust «Elu on pidu». Mida ta aga valiks sealt oma peolauale 20. augustil, kui Eesti tähistab iseseisvuse taastamise aastapäeva?

Tundub, et elu on tõesti pidu, või siis vähemalt hulk hõrke söögipidusid ja põnevaid maitserännakuid, kui lehitseda Haapsalu Fra Mare juhatajana tuntud, kuid samal ajal ka kirgliku hobikoka ning pühendunud toiduseikleja Maret Suklese raamatut «Elu on pidu».

Mahukas kogumik lubab piiluda Sukleste pere kodupidude ning seltskondlike kogunemiste kööki ja lauale. Kui õige prooviks grillida õuna-suitsupeekonivardaid, mis kuuluvad nende jaanitoidukaardile ja millest sööjatel ei saa kunagi küll? Või hoopis Maret Suklese esimest gurmeesööki, prantslastelt õpitud kanamaksapasteeti, kus maitset annavad konjak, muskaat ja madeiras ligunenud rosinad? Lillkapsa võiks täita Gruyère’i juustuga ja küpsetada tainakasuka all – see on küll kuulsa koka Alain Ducasse’i õpetus, aga pere koolilõpupidude täht. Ka Mareti abikaasa, Haapsalu linnapea Urmas Suklese lapsepõlvemaitselist rullbiskviiti vanamoodsalt tihke õuna-jõhvikapovidloga ihkaks oma magusalauale. Ahvatlustel ei tule lõppu…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles