Eksperiment: selle trikiga hoiad väiksed varganäod oma toidust eemal

Naine
Copy
Kajakad Newquay rannas, Cornwallis.
Kajakad Newquay rannas, Cornwallis. Foto: SWNS.com / SWNS.com

Oled end parajasti rannas sisse seadnud ja võtad midagi maitsvat kotist välja, kui juba on nad kohal — kajakad. Tuterdavad ettevaatlikult lähemale, kenitavad peaga, ja siis, just sel hetkel, kui sa tähele ei pane, hüppavad ligi ja naksti on su söök läinud.

Inglise teadlased leidsid huvitava meetodi, kuidas tugevaid linde nende röövretkedel ohjeldada. Tõsi, see võib esialgu küll veidi iseäralik tunduda, ent söök peaks jääma alles, kirjutab Travelbook.

Newquay, Cornwall
Newquay, Cornwall Foto: Colin Higgs / SWNS.com / Colin Higgs / SWNS.com

Exeteri ülikooli teadlased uurisid, kuidas seda tüüpilist stsenaariumi tulevikus takistada ja nende ettepanek oleks kui «Naksitrallidest» pärit. Nimelt tuleb lindudele tugevasti otsa jõllitada, et neid toiduvargustest eemal hoida. 

Jõllitamine aitab

Lõbusa katse tarvis asetasid teadlased kotitäie friikartuleid maha ja vaatasid, kaua kulub, kuni katse-kajakad lähenevad saagile või haaravad sellest suisa kinni.

Tulemus: linnud, kellele jõllitati lähenemiskatsete puhul otsa, pidasid keskmiselt 21 sekundit kauem isekeskis aru, kas nad ikka  tahavad oma röövretke jätkata.

Testitud 74 linnust julges tugeva jälgimise all üldse vaid 27 söögile läheneda — 19 lindu viis rünnaku lõpule. Teadlased oletavad, et see on sellepärast nii, et julgemaid kajakaid on inimesed kunagi varem söötnud ning seetõttu ei tunne nad enam hirmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles