Uuring: see spordiala pikendab eluiga kuni kümme aastat

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Igasugune kehaline tegevus on tervisele hea, see pole uudis. Küll aga tuleb teatava üllatusena, et just see spordiala võib eluiga mitme aasta võrra pikendada.

Teadlased on 25 aastat järjest vaadelnud tuhandeid täiskasvanuid, täpsemalt 8577 inimest, et leida seoseid spordialade harrastamise ja eluea kestuse vahel.

Uuringust «Copenhagen City Heart» (CCHS) selgub, et pika ea pandiks on eelkõige pallialad. 

Kõige tähtsam: sotsiaalne suhtlemine meeskonnaspordis

Iga liikumine mõjub meie tervisele hästi, kuid absoluutne tipptegija oli tennis. See ala andis katsealustele 9,7 lisaaastat.

Teisele kohale maandus sulgpall, mis andis lisaks 6,2 aastat ja jalgpall sai pronksmedali 4,7 aastaga. Ülejäänud alad — rattasõit 3,7 aastat; ujumine 3,4 aastat; sörkjooks 3,2 aastat; võimlemisharjutused 3,1 aastat ja terviseklubi tegevused 1,5 aastat.

Erinevad spordialad on seega eluea pikkusega seotud. Kuivõrd tegu oli vaatlusuuringuga, siis pole teada, kas need seosed on ka põhjuslikud. Huvitaval kombel on aga just sellised vabaaja spordiharrastused, kus suheldakse rohkem, seotud pikema elueaga. 

Põhjuseks peetakse seda, et kes treenib koos teistega, ei harrasta lihtsalt sporti, vaid hoiab ka sotsiaalseid kontakte. Üks uuringu autoritest, dr James O’Keefe Missouri ülikoolist ütleb: «Meie sotsiaalne võrgustik on vaimse ja füüsilise heaolu ning eluea tõenäoliselt ainus otsustav komponent, mis annab pika, õnneliku elu,» vahendab Freundin.

Lisaks sellele äratavad pallialad meis lapse, kuna palli taga ajades aktiveerime enda lapseliku mänguisu ja see toimibki nagu noorusallikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles