Kuidas mõjub ekraaniaeg laste kaalule?

PM Tervis
Copy
Liigne ekraaniaeg mõjutab lapse kaalu sõltumata tema treeningharjumustest.
Liigne ekraaniaeg mõjutab lapse kaalu sõltumata tema treeningharjumustest. Foto: Shutterstock

Hiljuti avaldatud Soomes tehtud uuring näitas, et lastel, kes veedavad palju aega ekraani ees, on kõrgem ülekaalulisuse risk hoolimata füüsilise aktiivsuse tasemest.

Uuringus vaadati ekraaniaja ja ülekaalu seoseid. Selleks kasutati soome teismeliste terviseuuringu andmeid, millesse kuulus enam kui 10 000 9-12-aastast last üle Soome. Osalejad andsid teada, kui palju aega nad veetsid televiisori ja arvuti taga. Lisaks mõõdeti nende pikkust, kaalu ja kõhuümbermõõtu. 

Uurijad leidsid seoses pika ekraaniaja ning ülekaalu ja kõhu rasvumise vahel. Tulemused ei sõltunud vanusest, soost, emakeelest, unekestusest või vabal ajal tehtavast trennist. Kauakestva ekraaniaja seos ülekaalulisuse ja kõhu rasvumisega kehtis ka laste puhul, kes tegid enim trenni. Siit ei saa teha põhjuslikku järeldust, kuna ülekaalulised lapsed võivad rohkem aega ekraani ees veeta või vastupidi.

Lisaks ei mõõdetud uuringus treeningu intensiivsust. Osalejatelt küsiti ainult seda kui palju nad vabal ajal trenni tegid. Selleks on vaja edasisi uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles