Kehamassiindeksi mõjutaja: kas möödud tööle minnes kiirtoidust?

PM Tervis
Copy
Iga tavapärasest lühimast liikumismarsruudist kilomeetri kaugusel asuv kiirtoidurestoran panustab suuremasse KMI-sse.
Iga tavapärasest lühimast liikumismarsruudist kilomeetri kaugusel asuv kiirtoidurestoran panustab suuremasse KMI-sse. Foto: Shutterstock

Kas oled tundnud, et tööle minnes jääb tee peale palju ahvatlevat kiirtoitu? Peaksid seda justkui vältima, aga isuäratav jõud saab mõistusest võitu. Kui oled kahtlustanud, et keskkond mõjutab sinu isusid ja tarbimist, oled õigel teel. Teadusajakirjas PLOS ONE avaldati uuring inimeste toidukeskkondade ja kehamassiindeksi (KMI) seostest. 

Uuringus analüüsiti 710 New Orleansis, Louisiana osariigis elavat algkooli töötajat. Olemasolevate andmebaaside toel tehti kindlaks supermarketite, toidupoodide, lauateenindusega restoranide ja kiirtoidurestoranide arv kilomeetri kaugusel töötajate kodudest, töökohtadest ja lühima pikkusega igapäevasest liikumismarsruudist.

Kui võeti arvesse kõiki kolme toidukeskkonda, oli supermarketite ja toidupoodide arv kodu lähedal oluliselt KMI-ga seotud. Lauateenindusega restoranide arvul oli KMI-ga hoopis negatiivne suhe. Iga tavapärasest lühimast liikumismarsruudist kilomeetri kaugusel asuv kiirtoidurestoran panustas suuremasse KMI-sse ka siis, kui teisi faktoreid kontrolli all hoiti. KMI ja töise toidukeskkonna vahel ei leitud seoseid.

Uuringu autor Dornelles ütleb, et kiirtoidurestoranide valik ja hulk loob lõputuid võimalusi kiire, odava ja ebatervisliku eine saamiseks, mis viib ka kõrgema KMI-ni. Need leiud näitavad, et kui vaatame KMI-d, tuleb arvesse võtta mitmeid teisi keskkonnast tulenevaid tegureid. Tulevikus oleks vaja uurida inimeste täpseid liikumismarsruute ühes toidu soetamise harjumustega ning vaadata ka muid tervisega seotud näitajaid peale KMI. Parem arusaam nendest teguritest aitab luua sekkumisi tervise edendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles