Päikesepõletus peanahal: mis aitaks?

Naine
Copy
Foto: Adam Kontor / Pexels

Sügeleb, põleb ja juuste alt on nahk punane? Päikesepõletus peanahal võib esineda samamoodi nagu õlgadel või ninaotsal. Mida selle vastu ette võtta?

Põletus peanahal on täpselt sama ebameeldiv kui mis tahes teisel kehaosal. Eriti vastuvõtlikud on peanaha päikesepõletusele need inimesed, kellel on loomulikult õhukesed või haprad juuksed.

«Normaalse» juuksetiheduse puhul annab päikesepõletus endast tavaliselt seitlil märku, sest seal ei paku juuksed mingit kaitset. 

Põlenud peanaha puhul on peamine probleem, millist vahendit sinna kanda — kreem või salv ei kõla hästi. Ka nende väljapesemine oleks juba ainuüksi rasvasisalduse tõttu paras väljakutse.

Mida teha?

Kui nahk hakkab rannas sügelema, on kõige tähtsam reegel päikese käest ruttu ära minna! Esmaabiks pane peanahale niiske rätik. See annab niiskust ja jahutab nahka. Ka saab suuremast kuumusest lahti.

Joo kõigepealt paar klaasi vett, et oma veemajandust stabiliseerida. Nii saab nahk kiiremini taastuda.

Mida peale kanda?

Sprei on kõige lihtsam vahend päikesepõletuse vastu, sest sprei tungib erinevalt kreemidest ja salvidest peanahani välja. Peale selle ei ärrita sa sel juhul sõrmedega peanahka.

Pantenoolisprei: seda spreid, mille toimeaineks on dekspantenool, piserdatakse lihtsalt peanahale ja see ei jäta pärast imbumist jälgi. Õhuke, kerge vahukiht jahutab, niisutab ja aitab nahal uusi rakke moodustada.

Hariliku aaloe sprei: aaloe jahutab, toimib antibakteriaalselt ja aitab ka uusi rakke moodustada.

Kui sul pole spreid, siis saab ka geeliga hakkama. Kasulik on siis, kui päikesepõletus on «vaid» seitlikohas. Selleks sobivad aaloegeelid, dimetiindenmaleaati sisaldavad või hüdrokortisooniga geelid. Hüdrokortisooni sisaldavaid geele võib aga vaid lühiajaliselt kasutada, kuna nad kahjustavad pikemal kasutamisel nahka.

Ka päikesejärgsed, After-Sun-tooted aitavad nahal pärast päevitamist rahuneda.

Kodused vahendid

Kui apteek on kinni ja sul pole ühtki ravimit majas, siis võid hädakorral abi saada ka kohupiimast. Kanna kohupiim peanahale, tõmba käterätik peale, lase toimida ja pese veidi aega hiljem pead õrnatoimelise šampooniga.

Kui nahk sügeleb lõputult ja on kuiv, on see märk, et päikesepõletus on oma jäljed jätnud. Siin saad aidata nahka šampooniga, mis sisaldab dekspantenooli. Kasuta seda mitu nädalat.

Kuidas ennetada?

Kanna alati mütsi, mitte õlgkaabut ega rätikut.

Ära kanna seitlit alati ühes kohas, vaid muuda selle asukohta.

Kasuta läbipaistvat UV-filtriga päevitusspreid. See ei jäta valgeid jälgi ega muuda juukseid rasvaseks ja seda on lihtne peanahale kanda, soovitab Freundin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles