Miks nägu vananeb ja mida saab ealiste muutustega ette võtta?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Igaüks ise otsustab, kas vananevat nahka imetleda või sellega võidelda.
Igaüks ise otsustab, kas vananevat nahka imetleda või sellega võidelda. Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Tomas Anderson

Graatsiliselt vananev nahk on kaunis. Vanus mõjutab iga keha osakest ning koos muude hüvedega, mis vanusega kaasnevad, näeme muutusi ka oma näos.

Noortel on rasv näos ühtlaselt jaotunud, kuid vanusega see väheneb oma mahult, tõmbub kokku ja suundub allapoole. Seetõttu võivad varem ümarad näoosad vajuda ja nahk muutub lõdvaks. Samal ajal suureneb rasv teistes keha osades, eriti alumises pooles, mistõttu on lõualott kiirem tekkima, vahendab Harvard Health

Kortsud otsmikul ja kulmude vahel tulevad näoilmetest. Need on tingitud pidevatest näolihaste kokkutõmbest. Peenemaid kortse tekitab päike, suitsetamine ja nahka toetavate elementide taseme vähenemine.  

Päikesekaitse

Naha kaitsmine päikese eest on üks parim viis, kuidas seda nooruslikuna hoida. Suur osa kahjust tekitab UVA kiirgus, UVB tekitab aga päikesepõletusi. Seega on parim kreem selline, mis sisaldab mõlemat päikesekaitsefaktorit ning lisaks kulub alati ära kaitsev riietus.

Kreemid ja losjoonid

Kreemid leevendavad naha kuivust ja võivad kortsud ajutiselt märkamatuks muuta. Näoniisutajad sisaldavad vett, mis teeb naha vähem rasvaseks ning paljudele on lisatud glütseriini, mis aitab vett nahas hoida. Koorivad kreemid aitavad vabaneda surnud naharakkudest. Samuti on olemas mitmeid retseptiravimitena müüdavaid kreeme, mis vähendavad kortse ja pigmendilaike. Need sisaldavad retinoide, mis soodustavad kollageeni tootmist ja mõjutavad ka melaniini, mis laike tekitab.

Botuliintoksiini süstid

Neid süste kasutatakse otsmikul ja kulmude vahel olevate näoilmetest tekkivate kortsude raviks. Need töötavad osaliselt halvates lihased, mis kortse tekitavad. Mõned sügavamad kortsud võivad aga endiselt püsima jääda.

Täitesüstid

Täitesüste kasutatakse kaotatud rasva ja kollageeni taastamiseks. Neid tehakse nina ja suu ümbrusesse. Kui varem kasutati täitesüstide jaoks kollageeni, siis nüüd tehakse neid hüaluroonhappega, mis püsib kauem. Sarnaselt botuliintoksiini süstidele, kaob täitesüstide mõju mõne kuuga.

Laserravi

Lasereid kasutatakse erinevate pigmentmoodustiste raviks. Näiteks eemaldatakse nendega tedretähne, pigmendilaike või purunenud kapillaare. Samuti on võimalik laseriga nahka tasandada. Pealmised kihid eemaldatakse ning koos nendega ka päikesekahjustusest tulnud kortsud või aknearmid. Laserite energia võib töötada ka sügavamal tasandil ning stimuleerida kollageeni tootmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles