Selle pesumasina-trikiga säästad raha

Naine
Copy
Foto: Juliano Ferreira / Pexels

Kui pead järgmisel pesukorral meeles seda lihtsat trikki, võid edaspidi tublisti raha säästa.

Müüt, nagu saaks pesu puhtaks üksnes kõrgetel temperatuuridel, on visa kaduma. Vahepeal on aga kindlaks tehtud, et ka madalal temperatuuril saab jagu nii bakteritest kui plekkidest — ja sellega säästab korralikult raha. Saksamaal asuva ökoinstituudi uuring näitab, et madala pesuveetemperatuuriga saab kuni 40 protsenti energiat säästa.

Ideaalne pesuveetemperatuur on 20 kraadi

Mida paljud ei tea: pesuvahenditootjad läksid oma tootekoostistes juba aastate eest üle külmpesule. Pesuaktiivsed ained toimivad ka madalamatel temperatuuridel ja tulevad toime mustuse ja bakteritega juba 20 kraadi juures. Eriti pestakse just palavais paigus — veepuuduse tõttu — juba ammu vaid külma veega.

Kõrge temperatuur kulutab rohkem elektrit

Pesutemperatuur mõjutab energiatarbimist ülimalt palju. Üks 40-kraadine pesukord on säästlikum kui 60-kraadi-programm, mis tarbib kaks korda samapalju energiat. 90-kraadine pesuvesi, mida kasutatakse sageli kas käterätikute või eriti määrdunud asjade puhul, kulutab isegi kolm korda nii palju energiat.

Külm vesi säästab pesu

Kõrvaltoimena säästab külm vesi ka kangast. Nii nagu juustega, kahjustab kuum vesi pikapeale ka pesu. Materjalid tuhmuvad ja kumm aluspesul ning sokkidel läheb läbi. Et saaksid oma lemmikriideid kauem kanda, ole säästlik ja pese jahedama veega, kirjutab Freundin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles