Viis märki, et oled joonud liiga palju kohvi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Tead, et oled kofeiinisõltlane, kui ei suuda hommikuti ilma kohvita ärgata. Hommikune rutiin kuuma tassiga võib olla väga meeldiv, kuid ületarbimine võib olla kahjulik, vahendas Prevention.

Väikeses koguses manustatuna võib kofeiin turgutada mõttetööd kogu päeva jooksul, kuid kui juua liiga palju, võib see rikkuda tuju, viia energia ja rikkuda tervist. Liigset kohvijoomist on seostatud viljatusega ja vanemas eas naistel puusamurdudega. Kui jook päevapealt maha jätta, võivad kimbutama hakata ärritus, väsimus, peavalud ja isegi depressioon.

Kui palju kofeiini on liiga palju? Soovitatakse juua mitte rohkem kui 300 mg päevas, see on umbes kaks suurt või kolm väikest tassi kohvi. Liigse tarbimise mõjud võivad inimestel varieeruda, kuid mõned märgid on üldlevinud, mis näitavad, et oled liiale läinud.

1. Pärastlõunal tunned järsku madalseisu

Dieetkoka sõltlased võivad tunda, et ei pea ilma uue limpsita õhtuni vastu. Ühes dieetkokas on aga sama palju kofeiini kui espressos. Kuna see on ka happeline, siis rikub väga hambaid. Dieetkoka puhul tuleks kindlasti piirduda ühe limonaadiga päevas ja peale joomist võiks pesta hambaid.

2. Uriin on oranž

Tumekollane või oranžikas uriin reedab, et kehal on vedelikupuudus. Kohv viib vee kehast välja. Kofeiin põhjustav tavaliselt vedelikupuudust alles siis, kui seda on tarbitud umbes 500 milligrammi. Seega jääd sellest puutumata kui piirdud kahe tassiga päevas.

3. Sa ei saa magada

Kofeiin imendub kuskil 45 minuti kuni ühe tunni jooksul ning selle mõju kestab kehas mitu tundi ja võib häirida ka unetsüklit. Kui sul võtab õhtul uinumine kauem kui 30 minutit, võiksid kohvijoomise jätta hommikupoolsesse aega. Võimalik, et sul on kergem uinuda, kui ei joo enam kohvi peale kella 12 päeval.

See reegel kehtib kõigi kofeiini sisaldavate toiduainete kohta. Roheline või chai tee võivad samuti olla uneröövlid.

4. Oled rahutu

Pihud higistavad, süda puperdab, tunned end rahutult ja oled närviline- need kõik on märgid, et oled joonud liiga palju kohvi. Kofeiin võib süvendada stressi ja depressiooni, sest segab rahustava neuromediaatori adenosiini tööd ajus. Kofeiini mõjul võivad neerupealised vallandada kehas ka stressihormooni adrenaliini, mis tõstab südame löögisagedust ja selle tulemusel oled veelgi rahutum.

5. Sul on kõrvetised

Kofeiin lõõgastab söögitoru sulgurlihast ja kui tunned kõrvetisi, võid selles süüdistada kohvi, sest maomahlad tõusevad kurku. Kui tegemist on pideva probleemiga, proovi kohvist täielikult loobuda, et näha, kas probleem laheneb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles