Testosteroon võib menopausi järel naiste seksuaalelule hästi mõjuda

PM Tervis
Copy
Testosteroonravi läbivatel osalistel suurenesid libiido ja rahuldustpakkuvad orgasmid.
Testosteroonravi läbivatel osalistel suurenesid libiido ja rahuldustpakkuvad orgasmid. Foto: Shutterstock

36 teadustööd hõlmavas ülevaateuuringus leiti, et testosteroonil võib menopausi järel naiste seksuaalfunktsioonile ja heaolule oluline positiivne mõju olla.

Testosteroonil on funktsioon mitte ainult meeste, vaid ka naiste kehades. Sellel on roll naiste libiidos ja orgasmides ning see toetab teiste funktsioonide kaudu lihaste tugevust tuju, ainevahetust ning võimet mõelda, mäletada ja järeldusi teha.

1990 kuni 2018 toimunud uuringutesse kaasati kokku 8480 osalejat. Kõigis uuringutes võrreldi testosteroonravi kas platseebo või alternatiivse hormoonraviga nagu östrogeen, progestogeen või mõlemad. Uurijad vaatasid, kuidas need raviviisid mõjutavad seksuaalfunktsiooni ja mitmeid teisi füüsilisi markereid: südameveresoonkonna, tunnetuse ja lihasskeleti tervist. Lisaks uuriti testosterooni mõju tujule, rindade tihedusele, lipiidiprofiilile ja liigsele karvakasvule.

Vanemaks saades raporteerivad mõned regulaarselt vahekorras olevad naised, et nad pole oma seksuaalfunktsiooniga rahul. Ravimkuuri läbivatel osalistel suurenesid libiido ja rahuldustpakkuvad orgasmid. Lisaks paranes nende enesekuvand. Neil esines vähem seksuaalseid muresid ning seksiga seotud stressi. Seega ei suurendanud ravimikuur ainult seksuaalvahekordade arvu. Samas ei parandanud testosteroonravi kognitsiooni, luutihedust, lihastugevust või kehakoostist. Samuti ei parandanud see depressiooni või psühholoogilist heaolu.

Osalistel ei esinenud ravi käigus tõsiseid insuliini, glükoosi, vererõhku või rindade tervist mõjutavaid kõrvalmõjusid. Üheksas uuringus leiti, et testosteroonravi ei suurendanud südameataki või insuldi riski. Samas leiti, et suukaudse ravimi tarvitajatel halvenesid lipiidiprofiilid: suurenes madala tihedusega lipoproteiin (LDL) kolesterooli tase ja vähenes kõrge tihedusega lipoproteiini (HDL) kolesterooli tase. Tõusid ka triglütseriidide ja üldise kolesterooli tasemed. Nende leidude kinnituseks on siiski vaja rohkem teavet.

Üks uuringu autoritest, professor Davis ütles, et pea kolmandikul naistest alaneb keskeas seksuaalne iha, millega kaasnevad teised mured. Üheski riigis pole aga neile sobivat testosteroonravi. Lisaks puuduvad ka rahvusvahelised juhised naistel testosteroonravi kasutamiseks. Kuna testosteroonravi aitab parandada naiste isiklikku seksuaalelu ja heaolu, on kiirelt vaja uusi juhised ja ravimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles