Haruldane kingitus: nobenäpud meisterdasid enneaegsetele põnnidele riideid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Tallinna keskhaigla enneaegsete laste osakonna juhataja Pille Andresson valis täna sadade tillukeste riiete seast sobivaid rõivaid kümnepäevastele kaksikutele Mikule ja Lennale. Õe-venna uued soojad kehakatted olid osa käsitööhuviliste kingitusest haiglale.

«Lapsed sündisid enneaegsetena, aga on väga tublid ja said juba kuvöösist välja,» tutvustas Pille Andresson oma väikseid hoolealuseid. Kuna Lenna kaalub vaid 1,2 ja Mikk 1,6 kilo, siis vajavad nad arsti sõnul lisasooja ja selleks sobivad väga hästi noorte emade poolt haiglale kingitud soojad kampsunid, sokid ja mütsid.

Ida-Tallinna keskhaigla enneaegsetele lastele soojade riiete kudumise kampaania algataja Kristi Auliku sõnul tuli tal idee haiglale kingitus teha selle aasta veebruaris, kui ühel kärekülmal päeval samas majas kaksikute emaks sai. «Kui uurisin, kuidas ma saaksin haiglat tänada, siis öeldi, et pisikesi riideid oleks vaja,» rääkis ta täna kingitust üle andes.

Esialgu oma tuttavatest alguse saanud ettevõtmine paisus tänu Facebookile üleeuroopaliseks ettevõtmiseks. Pea kolme kuu jooksul kudus ja heegeldas pisipõnnidele enam kui 70 naist üle Eesti, aga käsitöötegijaid oli Soomest, Belgiast ja Moskvast.

Kuigi Aulikul endal on kodus kasvamas alla-aastased kaksikud, oli tal ka endal aega teha nii kampsuneid kui mütse. «Mu väike kaksik oli sündides 2,5-kilone ja ma nägin, kui väike ta oli võrreldes minu vanema lapsega. Aga ma ei teadnud, et nad nii väiksed on,» tunnistas naine. Ta tõi näite, et kõige väikemate sokkida ja papude tallamõõt on väiksem kui tikutoos või veinipudeli kork.

Heategevuskampaanias osalenud Ave Suurküti sõnul kudus ta esimest mütsi mitu korda ja mõtles, et ei ole võimalik, et see lapsele sobiks. «Aga kui ma vaatan teisi mütse, siis siin on minu kootust veel palju väiksemaid,» tunnistas ta. Suurkütt kiitis projekti korraldanud Kristi Aulikut, kes asja organiseerides uuris haiglast järgi, mida on vaja ja kui suured need asjad olema peavad. «Kui ise ei ole neid (enneaegseid lapsi – toim) näinud, siis ei kujuta ka ette,» sõnas ta.

Kampaania korraldanud Kristi Auliku sõnul on neil kavas sellega jätkata, sest see oli paljude osalejate soov. Järgmisena on kavas kingitus teha Pelgulinna sünnitushaiglale ning seejärel Tartu Ülikooli Kliinikumile.

Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku juhataja Lee Tammemäe kinnitusel on tegu haruldase kingitusega, midagi sellist pole nende haiglale varem kingitud. Kingituse teeb veelgi hinnalisemaks see südamesoojus, mille tegijad sinna sisse panid. Tammemäe sõnul võetakse kingitus kohe kasutusele ning kingitud riided jäävad pisikestele põnnidele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles