Sulle meeldib kõige rohkem üksi olla? Võib-olla oled sa geenius!

Naine
Copy
Foto: Juliano Ferreira / Pexels

Sulle meeldib kõige rohkem iseendaga olla ja sa pole just sündinud meelelahutaja? See võib olla märk kõrgest intelligentsusest, ütlevad teadlased. 

Kas tõmbad pigem õhtul teki sees mõnusalt kerra, kui et lähed sõpradega baaridesse tutvusi looma  või restorani istuma? See, mida teised nimetavad «mitteseltsivaks», on introvertide jaoks, kes on meelsasti üksinda, täiesti normaalne.

Ja tõepoolest — nagu väidab teadus — on üksiklastel üks eriline omadus: keskmisest kõrgem intelligentsus. 

Sellise avastuse tegid Singapore Management University ja London School of Economicsi teadlased, kes tegid uuringu 15 000 osavõtjaga. Noorte inimeste vanus jäi vahemikku 18 kuni 28 eluaastat ja neil tuli vastata küsimustele, mis puudutasid nende elukohta, ümbruskonda ja sotsiaalseid kontakte. 

Hiljem sooritasid katses osalejad intelligentsustesti. Uuringu tulemus oli üllatav: mida vähem tihedalt asustatud oli piirkond, seda rahulolevamad olid inimesed, kes seal elasid. Samuti tegi korrapärane kontakt sõpradega õnnelikumaks.

«Õnne savanniteooria»

Siis tegid aga uurijad järgmise huvitava avastuse: antud tulemus ei puudutanud neid inimesi, kellel oli keskmisest kõrgem intelligentsustase. Mida rohkem oli neil kontakte oma sõpradega, seda vähem rahulolevad  olid nad oma eluga. Kuidas seda avastust seletada? Selleks on Savanna Theory of Happiness ehk niinimetatud  «õnne savanniteooria». Selle kohaselt ei mõjuta meie rahulolu praegune, vaid ka meie eellaste elustiil. 

«Kütid ja korilased» olid kohanenud eluga väikestes gruppides, kus hoiti pidevalt kontakti ja lähedasi sõprussuhteid — mis erineb meie tänapäevasest linnaelust paljude muutuvate sotsiaalsete kontaktidega. Intelligentsetel inimestel — nagu lisavad teadlased — ei ole aga probleemi uute oludega kiiresti kohaneda ja siiski (meelsasti) üksi olla, vahendab Freundin.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles