Nende toiduainetega saab hingeõhku parandada

Naine
Copy
Foto: Oleg Magni / Pexels

Mis tapab kõige kiiremini ühe kuuma kohtingu? Paljude arvates on selleks suulehk, olgu vastaspool kui tahes veetlev ja võrgutav.  Mida siis ette võtta, et hingeõhu pärast midagi pooleli ei jääks?

Miljonid inimesed üle maailma kannatavad suuleha all. Ometi kuulub see endiselt tabuteemade hulka ja piinlik on sellest juttugi teha. 

Halval hingeõhul on väga erinevad põhjused, ütleb hambaarst dr Ayten Dogan Hamburgist, Saksamaalt. 70 kuni 90 % juhtudest tekib halitoos suuõõnes iseenesest. Peamine põhjus on tavaliselt puudulik suuhügieen, aga ka gingiviit ja parodontiit, erinevad bakterid keeleseljal, hambaimplantaatide servad, kuhu bakteritel on hea kinnituda; vähenenud süljeeritusest tingitud suukuivus ning muudatused toidusedelis ja kaaries, vahendab Men's Health. 

Mida teha?

Paljudel juhtudel saab halba hingeõhku siiski vältida, parandada ja eemaldada: 

  • Korralik suuhügieen on A ja O. Puhasta ka oma keelt, aga pea meeles, et keel on õrn lihas oma väikeste maitsepungadega. Nii et ei mingit raspeldamist!
  • Pööra tähelepanu oma elustiilile: suitsetaja suu lõhnab tuhatoosi järgi. Lisa sinna veel tass kohvi ja saadki ebameeldiva segu, mis saadab kaasinimesed laia kaarega sinust ohutusse kaugusse. 
  • Väldi toiduaineid, mis põhjustavad eriti tugevat suulehka: kohvi, alkoholi, küüslauku ja sibulat (kehtib ka karulaugu kohta).
  • Suuvetest, eriti antibakteriaalsetest, ei tasu samuti mööda vaadata. 

Need toiduained vähendavad suulehka

  • Rohelisel teel on antibakteriaalsed omadused.
  • Sama kehtib ka kaneeli kohta, mis sisaldab eeterlikke õlisid ja toimib suuleha vastaselt. Puista alati veidi kaneeli üle oma hommikumüsli (aga ka üle teiste toitude). 
  • Värske puu- ja köögivilja, eriti selleri ja õuna närimine kõrvaldab suulehka suisa kahekordselt: esiteks ergutab süljevoolu ja teiseks nühib tahke konsistents tugevasti külgekinnitunud bakterid lihtsalt minema, ütleb bakterioloog dr Harold Katz California suutervise kliinikust. 
  • Söö looduslikku jogurtit. Selle piimhappebakterid takistavad haisu tekitavate bakterite levikut. 
  • Petersell, till ja fenkol sisaldavad eeterlikku õli, apiooli, mis neutraliseerib suulehka. 
  • Ingveris sisalduv nn kemikaal-6-gingerool neutraliseerib halba hingeõhku. See toimeaine paneb Müncheni tehnikaülikooli teadlaste sõnul tööle ka süljeensüümi, mis lagundab väävliühendeid süljes. Samade teadlaste katsetes tõstis ingveris sisalduv gingerool paari sekundiga teatud ensüümi taset süljes, mille tulemusena lehkavad ained haihtusid.  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles