Eesti parim talutoit on tume kasesiirup

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kasekunsti tume kasesiirup.
Kasekunsti tume kasesiirup. Foto: Marit Kuusk

Eestimaa Talupidajate Keskliit korraldas juba neljandat korda parima talutoidu konkurssi. Žürii valis parimatest parimad välja ligi 90 talutoote seast ja võitja kuulutati välja laupäeval Ida-Virumaal toimunud XXVIII talupäeval. Selle aasta parimaks talutoiduks osutus Kasekunsti mahe tume kasesiirup.

ETKLi juhi Kerli Atsi sõnul on ääretult tore, et võistlusest võttis osa rekordarv talutooteid. Näiteks juustude kategoorias võistles omavahel 21 toodet: valikus olid erinevad kõvad ja pehmed juustud, hallitus- ning praejuustud.

„Kindlasti on talunikele suureks motivaatoriks ka võistluse peaauhind, 1500-eurone turundustugi, mille sisu lepitakse kokku võitja soovi ja vajaduste kohaselt. Selline auhind annab väiketalunikele vajaliku tõuke oma toodete suuremaks tutvustamiseks ja tootearenduseks,“ kinnitas Kerli Ats.

Ta lisas, et kuigi eelneval kolmel aastal on parima talutoidu tiitliga pärjatud just piimatooteid, valmistatakse tänapäeva talutootmistes veel palju muudki.

„On äärmiselt tore, et selle aasta võitjaks on just innovaatiline toode, kasesiirup. Kasekunst on oma tootearenduses väga eesrindlik, lisaks on toodetel ka pilkupüüdvad pakendid, mis väärivad igati tunnustamist,“ sõnas Ats.

Juba juuni lõpus kuulutati välja veel kaheksa parimat toiduainet ja jooki, mis osalesid 2019. aasta parima talutoote konkursil ja mis pälvisid oma kategooria parima tiitli.

PARIMAD TALUTOIDUD 2019

  • Parim piimatoode 2019 - Mango-põldmarja lambapiimajogurt (Männiku Piimalambad)
  • Parim talujuust 2019 - Andre Grand Old 2017 (Andre Juustufarm)
  • Parim pagaritoode 2019 - Rukkiteraleib (Kaarli Talukaup)
  • Parim liha/valgutoode 2019 - Suitsutatud vutimunad anšoovises (Põhja-Eesti Vutifarm)
  • Parim maius 2019 - Andre Juustušoks 2017  (Andre Juustufarm)
  • Parim tervisetoode 2019 - Mahe tume kasesiirup (Kasekunst)
  • Parim jook 2019 - Kasemahl “Kanepi ja ingveriga” (Birch Lagoon)
  • Parim lisand 2019 - Piesta õunastroop (Piesta Kuusikaru talu)

Talutoidu hindamiskomisjoni kuulusid toidublogijad, tunnustatud kokad, ajakirjanikud, ministeeriumi esindaja, turunduseksperdid ja muusik. Nende seas olid näiteks ajakirjanikud Lia Virkus ja Teele Teder, kokad Janno Lepik ning Angelica Udeküll, toidublogijad Tuuli Mathisen ja Ragne Värk jt.

Eelmisel, 2018. aastal sai parima talutoidu tiitli Männiku lambapiimajogurt. 2017. aasta parim talutoit oli Andre Juustufarmi juust GRAND OLD, 2016. aastal võttis võidu Pajumäe talu mahekeefir.

Kasesiirup on tõeline haruldus

  • 2014. aastal loodud Kasekunst OÜ toodab siirupit naturaalsest kasemahlast – see on nende siirupi ainuke koostisosa. 
  • 100 ml kasesiirupi tootmiseks kulub keskmiselt 13-15 liitrit naturaalset kasemahla.
  • Kasesiirupit toodetakse maailmas ettevõtte andmetel üldse umbes vaid umbes 10 000 liitrit, sellest enamus Põhja-Ameerikas ja Euroopasse seda praktiliselt ei jõuagi.

Allikas: Kasekunst OÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles