Tšill suvegrill: põnevaid grilliretsepte Lia Virkuselt

Britt Rosen
Copy
Puuviljased kanavardad maasika-mangosalsaga.
Puuviljased kanavardad maasika-mangosalsaga. Foto: Jaan Heinmaa/"Eesti Naise kokaraamat"

Kel võimalik, kolib köögi vähemasti osalt suveks õue, kus grill on ühtaegu pliidi ja ahju eest. Arter uuris Eesti Naise köögitoimetajalt ja äsja mahuka retseptikogumiku «Eesti Naise kokaraamat» avaldanud Lia Virkuselt, mida tema sütel küpsetada armastab.

Võrreldes üle kahe kümnendi taguse ajaga, kui eri ajakirjade köögitoimetaja ja praeguseks juba sadakonna kokaraamatu autor Lia Virkus retseptiloomega alustas, on tema grillimenüü kõvasti muutunud. Juba teist suve maitseküttide hulgas laineid lööv uudissöök, grillitud kapsasteigid või lillkapsapihvid, aga ka peet ja bataat on tema laual vägagi tavaline, rääkimata kergelt suitsumaitseliseks küpsetatud köögiviljavarrastest või fooliumalusel köögiviljasegust. Puuviljadki lähevad suvemagustoiduks grillile ja maitsevad koos jäätisepalliga hõrgult.

See, et liha kõrval või selle asemel grillitakse järjest rohkem puu- ja köögivilju ning kala ja juustu, on ka üldisem trend ja suurem muutus, märgib pikaaegne köögitoimetaja, kes viimased seitse aastat jagab toidunõu tänavu mais 95. sünnipäeva tähistanud Eesti Naises ja koondas seal ilmunud retseptiparemiku ajakirja nimetähe all paksu raamatusse.

«Taimetoitu on tunduvalt rohkem ja kõik on palju tervislikum, kuid maitses ma mõistagi järele ei anna. Katsetan retseptiga nii kaua, kuni tulemus meeldib,» kinnitab Virkus ja meenutab ammuseid suvesid, kui ajakirjades hakkasid ilmuma esimesed grillimarinaadide retseptid, tema koduõuele ilmus esimene söegrill ja kõige popim õuesöök oli šašlõkk. Nende pere ja sõprade hulgas maitsestati lihatükke tollal kanges äädika-ketšupimarinaadis (vt juuresolevat retsepti). Aga mis seal salata, sellesama nostalgiahõngulise šašlõki küpsetamine võetakse sugulaste seltsis vähemalt korra suvel tänaseni ette. Kuigi tervislikkusest pole selle puhul juttugi, maitseb see kõigile endist viisi imehästi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles