Puhas nahk ja magus uni: kas kummelist saab uus supertaim?

Naine
Copy
Foto: Dmitry Fisher / PantherMedia / Dmitry Fisher

Tassike teed teeb alati head, kuid kummeliteel on palju tugevam toime, kui seni arvatud. 

Väga paljudele tuleb kummelitee meelde alles siis, kui on hädas kas kõhuvaevuste, külmetuse või uinumisega, kuid see tee suudab palju rohkem, kui senini arvatud.  

Juba antiikajal tuntud kummel on antibakteriaalne ja põletikuvastane ning suudab ka krampe leevendada ja haavade paranemist soodustada. Kuidas täpsemalt?

Kummel soodustab und

Kummelil on erinevalt rohelisest või mustast teest rahustav toime. Ta on kofeiinivaba ja seda on kasutatud läbi aegade abivahendina unehäirete korral. Teadlased on kindlad, et und soodustab just kummelis leiduv helekollane taimne värvaine apigeniin, mis mõjub närvisüsteemile rahustavalt. Seega ei saa midagi valesti teha, kui jood tassi kummeliteed 30 kuni 60 minutit enne magamaminekut. 

Kummel muudab naha ilusaks

Nahahoolduses ja erinevates ilutoodetes kasutatakse kummeliekstrakti, kuna taimeõlid jõuavad naha süvakihtidesse ja annavad hädavajalikku niisutust. Tänu põletikuvastasele toimele kasutatakse kummelit just ekseemide raviks. Kummeliaur on võimas ka vistrike, ummistuste ja ärritunud naha korral. Toimeaine bisabolool soodustab uute naharakkude teket, seepärast paranevad haavad tänu kummelile kiiremini. 

Kui jood palju kummeliteed, toetad oma naha niiskustagavara niivõrd hästi, et nahk on seestpoolt justkui polsterdatud.

Foto: Liane Matrisch / PantherMedia / Liane Matrisch

Kas kummel aitab vähi vastu?

Taimsel värvainel apigeniinil on raportite kohaselt teatavad vähivastased omadused, nagu selgus terves reas katsetes. Nii olevat tõkestatud nii nahavähi-, rinnavähi- kui munasarjavähirakkude kasvu, ilma et oleks negatiivselt mõjutatud terveid rakke. Siiski tuleb katsetulemustesse teatava ettevaatusega suhtuda. 

Apigeniini biokeemiline toime isoleeritud vähirakkudele toimus siiski vaid katseklaasis ehk siis väljaspool inimkeha.

Ühes teises uuringus selgus, et naised, kes manustasid toiduga enim apigeniini, ei haigestunud vähki harvem kui teised uuringust osavõtnud naised.  

Allikas: Freundin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles