Üllatav põhjus, miks nartsissistist eks sind pärast lahkuminekut igatseb

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa oled olnud vaimselt vägivaldses suhtes nartsissistiga, siis sa tead, kui kohutav see olla võib. Sind tehakse pidevalt maha, su eneseväärtus trambitakse põrmuks, sind eraldatakse su perest, sõpradest ja ehk isegi karjäärist ning lõpuks jääb sinust järele tühi inimvare.

Kui sa aga oled lõpuks nii tugev, et suhe lõpetada, märkad ilmselt, et nartsissistist lahti saada pole sugugi nii lihtne. Ta jääb sind edasi kollitama, halvimal juhul lausa traumeerima ning jälitama, laskmata sul oma elu elada. Miks see nii on?

Quoras selgitab Raheem Uljah Glasgow ülikooli meditsiiniosakonnast, et kuna ohver ja nartsissist jagavad omavahel traumasidet, siis saab seda lugeda peptiidisõltuvuseks, mis on üks teooria selgitamaks seda, miks üldse on seda sidet ja halba suhet raske lõhkuda ja maha jätta. «See, et nartsissist ei tunne empaatiat, ei tähenda, et ta poleks inimene, kelle kehas on samasugused bioloogilised protsessid nagu sul ja mul,» selgitab Uljah.

Nartsissisti jaoks oled nimelt sina narkootikum ja tema on selle kasutaja. «Kui sa kõndisid suhtest minema, aga olid nartsissistile heaks «kraamiks», siis tekib tal sinu osas kinnismõte. Kõik, millele narkomaanid mõtlevad, on vaid see narkootikum, mis viis nad imelistesse kõrgustesse ja nad ei saa seda uima unustada, nad peavad oma küüned sellele jälle taha saama,» räägib Uljah ja lisab, et just seetõttu hakkavad mõned nartsissistid ohvreid jälitama ja seda isegi siis, kui neil on juba uued ohvrid olemas.

«On inimesi, kes ütlevad, et nartsissistid igatsevad vaid seda tunnet, mida sa neis tekitasid. Aga tõde on ka see, et sina igatsed nartsissisti ja seda, kuidas tema pani sind tundma, eriti suhte alguses. Seetõttu sa suhtesse nii pikalt jäidki, lootuses, et see tunne tuleb tagasi. Ainus põhjus, miks sa oled otsustanud selle suhte lõpetada, on tõsiasi, et suhe oli ühepoolne, nartsissisti vajadused olid täidetud ja sinu omad mitte,» ütleb Uljah.

Ta selgitab, et nartsissistid on sõltuvuses tähelepanust ja et sõltuvus võib tulla erinevates vormides, see ei pea olema ainult mõnuainete tarvitamine. «Nartsissistid tekitavad pidevalt draamat ja kaost, sest see aktiveerib nende kehas endorfiinid ja teised neurotransmitterid, mis tekitavad temas mõnutunde,» selgitab ekspert. «Seetõttu peetakse ka nartsissismi vaimse tervise häireks, kuna nartsissisti aju on treenitud tundma mõnu siis, kui ta põhjustab valu teistele. Just sellepärast püüavad nartsissistid seda ägedamalt sind tagasi saada, kui sa lõpetad tema ajumängudele reageerimise. Kui sa aga ei reageerigi, liiguvad nad lõpuks edasi, et leida uusi allikaid oma sõltuvuse toitmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles