Hedvig Hanson oma loometööst: just see on ka üks põhjuseid, miks ma ei ela täna suurlinnas

Raadio Elmar
Copy
Hedvig Hanson
Hedvig Hanson Foto: Maris Ojasuu

Laulja Hedvig Hanson käis külas raadio Elmar hommikuprogrammis ja rääkis oma südasuvisest kontserttuurist, mis kannab pealkirja «Olemise viis». 

«Olemise viis» on helilooja Margus Kappeli poolt kirjutatud laul ning originaalis esitas seda aastaid tagasi lauljatar Kare Kauks. Vaatamata kaunile viisile ja Doris Kareva poolt loodud sügavatele sõnadele ei saanud see pala omal ajal piisavalt kõlapinda. Seetõttu otsusas Hedvig Hanson loole uue hingamise anda ja nimetada selle järgi ka tänavune mõisates aset leidev kontserttuur.

«Kui sul on olemas oma isiklik tundmus ja veendumus, et see lugu kõnetab hingi, siis see õnnestub,» rääkis Hanson vana loo taaselustamise kohta ja lisas, et eks esitus nõuab ka üksjagu vilumust.

Hanson rääkis hommikuprogrammis, et korraldab 9.-19. juulini taaskordse suvise kontserttuuri, mis sedapuhku leiab aset erinevates Eestimaa mõisates. «Juba ainuüksi tuurile minek on põnev! Kuid muidugi on ka iga esinemise päev omaette pidupäev. Pakkuda muusikat ja saada publikult vastu on üks asi. Teine teema on organisatoorne pool. Tuleb täita taolusi ja teha kokkuleppeid inimestega, ma ei tahaks seda üldse teha, kuid väikeses Eestis tuleb kõike teha,» rääkis Hanson konterttuuri korraldamisest.

Hanson lisas, et hindab oma loomeprotsessi juures kõrgelt just vanakooli stiili, kus talle meeldib asju teha hingega ja süvenenult. «See on mulle oluline ja see on ka üks põhjuseid, miks ma ei ela täna just suurlinnas. Tahan palju looduses olla ja mõtiskleda. Tööd on küll vähem, kuid see pole mulle ka eesmärk omaette. Kõikidel inimestel on elus valikud, mis on kõige tähtsam. Minu jaoks on tähtsaim asju süvendatult ja süvenemisega teha, ma ise olen rahul sellega. Kiirus mulle ei sobi,» tunnistas laulja.

Tiiu Sommer, Hedvig Hanson ja Tambet Ind raadio Elmar stuudios
Tiiu Sommer, Hedvig Hanson ja Tambet Ind raadio Elmar stuudios Foto: Raadio Elmar

Eesolev kontsertreis viib Hansoni erinevatesse mõisatesse ja tuur viib ühes paigas isegi lossisaali. «Need paigad on mulle tuttavad ja seal alati oodatakse mind tagasi. Kõik ju taandub inimestele ja inimsuhetele. Asi ei olegi niivõrd kohtades, vaid pigem nende kohtadega seonduvates mälestustes. Kusjuures üks täiesti uus mõis on ka seekord nimistus, selle nimi on Hatu mõis ja see on täna joogamõisa all tegutsev. Taaskord väga soojad inimesed on mind seal ees ootamas,» lisas Hanson.

Laulja lisas, et esinemiste juures on olulise tähtsusega kohapeal olevate inimestega suhtlemine ja nendega kontakti saamine ning hoidmine. «Inimeseks olemine on suurim osa olemise viisist,» mõtiskles Hanson ja osutas, et kannab seda mõtet edasi ka oma töö ehk artistiks olemise juurde.

Hommikuprogrammis oli juttu mõisaajastust ja sellest, kellena lauljatar ennast ise näeks, kui ta elaks mõisas. «Esimese asjana mõtleks kohe mõisapreiliks olemisele või siis õigemini mõisaproua sobiks siin isegi paremini. Kuid tegelikult, täiesti teise nurga alt vaadates, ma näeksin ennast ka aednikuna. Aiandus sobib mulle väga hästi, mõisaaiad on eriti hingekosutavad,» sõnas Hanson.

«Ma tunnen ennast üldse mõisates väga hästi. Olla kenasti riides, nautida seda ilusat valgust ja pidulikku meeleolu. Kui veel muusika ka käima läheb, siis tunnen, et lendan. Lendamise tunnet leiangi ma just muusikast üles,» lisas laulja.

Hansonil on oma esinemistel kaasas muusik Kalle Pilli. «Olen teda juba palju kiitnud, kuid ma leian, et häid asju peab alati välja ütlema. Olen tänulik, et oleme saanud koos esineda juba kolm aastat. Tema muusika on puhas, lihtne ja mulle sobiv. Kalle on väga maitsekas saatja. Kõigele lisaks on ta ka väga täpne. Teadupärast, muusikute seas on ju lokkav boheemlus, küll ei jõua õigel ajal õigesse kohta, küll unustatakse või pole üldse ette valmistunud. Kalle on sõjaväelase moodi, ta on alati täpselt kohal ja ta tuleb ka mulle alati vastu. Tal on hea kodune kasvatus ning see sobib mulle väga hästi,» kiitis Hanson oma lavapartnerit.

Laulja lisas, et eesoleva kontsertuuri kava on igas paigas küll sarnane, kuid muusik läheneb oma esinemisõhtutele erinevalt. «Palju oleneb meeleolust ja konkreetsest atmosfäärist. Lisaks on ka inimeste tujud ju erinevad. Oma lugude vahel ma alati räägin ja need lood on alati varieeruvad, olenevalt päevasündmustest ja kohapeal tekkinud tunnetest,» lisas Hanson.

Hedvig Hansoni kontsertuur toimub järgnevates paikades:

  • 09. 07 Kõltsu mõis, Harjumaa
  • 10. 07 Kolga mõis, Harjumaa
  • 11. 07 Vihula mõis, Lääne-Virumaa
  • 12. 07 Hatu mõis, Harjumaa
  • 13. 07 Taagepera loss, Valgamaa
  • 14. 07 Mooste mõis, Põlvamaa
  • 16. 07 Pidula mõis, Saaremaa
  • 17. 07 Suuremõisa mõis, Hiiumaa
  • 18. 07 Õisu mõis, Viljandimaa
  • 19. 07 Kõue mõis, Järvamaa

Kuula muusiku intervjuud SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles