Uuring: õhtune sport ei riku und

Naine
Copy
Foto: Pixabay / Pexels

Erinevalt paljulevinud uskumusest, et sport enne magamaminekut rikub öörahu, on Zürichi ülikooli uurijad jõudnud hoopis vastupidise tulemuseni: mõõdukas treening enne magamaminekut parandab unekvaliteeti!

Pärast sportimist kulub mõnda aega, kuni sa oled jõudnud jälle maha rahuneda ja taastuda. Seepärast on siiani kehtinud tõde, et enne magamaminekut ei tohiks õhtul hilja enam trenni teha. 

ETH Zürichi liikumisteaduse ja spordi instituudi uurijad väidavad aga, et see nõuanne pole siiski päris õige.   

Tulemuseni jõuti 23 selleteemalise uuringu analüüsiga.

Parem unekvaliteet spordi abil

Teadlaste kokkuvõte on selge: neli tundi enne magamaminekut ei mõjuta sport und negatiivselt. 

«Kui õhtusel sporditegemisel on  üldse mingi toime unekvaliteedile, siis pigem positiivne,» ütleb ETH pressiteates Christina Spengler,  inim- ja spordifüsioloogia labori juhataja. 

Uurinute andmete järgi tuleb välja isegi veidi parem unekvaliteet pärast sporti, 

Pärast õhtuseid sportlikke tegevusi oli 21,2 protsenti katsealustest sügava une faasis. ilma spordita vaid 19,9 protsenti.

See erinevus näib küll väike, ent ometi võib see olla otsustava tähendusega, sest sügava une faasid on keha taastumiseks erakordselt tähtsad. 

Välja arvatud intensiivne treening

Erandiks selle positiivse tulemuse juures on intensiivsed treeningud, nii umbes tund enne magamaminekut. 

Analüüsi järgi on see ainus vorm, mis mõjutab und tõenäoliselt negatiivselt. «See vaatlus põhineb küll vaid ühel uuringul,» annab Spengler mõtteainet. 

Seda, kas su trenn on intensiivne või mitte, on lihtne kindlaks määrata: kui sa ei suuda trenni tehes kõnelda, siis on see intensiivne, mõõduka treeningu korral pole see probleem.

Uuring näitab, et katsealustel kulus pärast intensiivset treeningut, mis toimus vahetult enne magamaminekut, rohkem aega uinumiseks.

Selle põhjuseks on ilmselt liiga lühike taastumispaus pärast treeningut — seda oletatakse kõrgema südamelöögi sageduse järgi. 

Mõõdukas treening ka vahetult enne magamist

Asjatundjad soovitavad nädalas vähemalt 2 1/2 tundi ennast mõõdukalt liigutada. Kui sul liiga varasel hommikutunnil pole selleks aega, võid seda rahulikult ka õhtul teha.

Isegi kui trenn lõppeb vaid pool tundi enne magamaminekut, ei tekita mõõdukas treening mingeid uneprobleeme. Uurijad rõhutavad siiski, et nende töö vaatles keskmisi näitajaid — üldistada ei saa. 

Seega proovi ise, mis sinu puhul kõige paremini toimib. Kui märkad, et hilise trennitegemisega ei saa magada, siis kuula oma keha. 

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles