Pereterapeut: vanema ülesanne on luua lapsele kindel päevakava

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

On lapsevanemaid, kes arvavad, et lastel peaks olema kindel päevakava ja on vanemaid, kes ei pea seda oluliseks. Pereterapeut ja Gordoni perekooli koolitaja Meelike Saarna selgitab, miks peaksid vanemad lapsele kindla päevakava looma. 

Päevade-nädalate rutiin ja korduvad tegevused lisavad lapse ellu kindlustunnet ja rahu. Lapse arengu juurde kuuluvad tagasilöögid ja arenguhüpped, ikka on nii ärevust kui ka segadust, rääkimata pulbitsevatest tunnetest, millega laps ise kindlasti veel toime ei tule.

Kindlate inimeste olemasolu ja pidev kättesaadavus, häälestatus ja reageerivus, samuti läbivalt sarnane tagasiside andmise viis (ikka järjepidev kannatlikkus, mõistvus ja rahu) on oluline osa lapsele sobiliku emotsionaalse keskkonna loomisest. Kindel päevastruktuur ja järjepidevad tegevus- ja käitumisjärgnevused on rahustavad ja annavad suure osa turvatundest, mida laps hädasti vajab.

Arengut turgutavad sisendid on lapsele loomulikult samuti vajalikud, ent vanem peaks jälgima, et uue-põneva ja tuttava-rahuliku vahel valitseks lapse eale vajalik tasakaal. Iga muutus on psüühikale pinge, lapse õrna närvisüsteemi peab kindlasti kaitsma liigse pinge eest. Kindlad rutiinid ja ka sarnased nõudmised (mida teeme ja mil viisil) stabiliseerivad psüühikat, kuna korduvus ja sarnasus loob rahustavaid arusaamu maailma toimimise kohta.

Sarnaste rutiinide, tegevuste ja selgituste kaudu kinnistuvad ka harjumused. Last ümbritsevad rutiinid nii keskkonnas kui ka suhtlemises võimaldavad rahumeelset ja kooskõlalist arengut. Sellele varasele kogemusele toetudes hakkab laps looma ka isiklikke struktuure oma hilisemas elus, ka enesevalitsemist. Turvaliselt, liigsete muutuse ärevuseta veedetud väikelapseiga on üks tagatisi paremaks stressitalumiseks täiskasvanueas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles