See psühholoogiline tegur mõjutab su eluiga rohkem, kui sa arvad

Naine
Copy
Foto: rawpixel.com / Pexels

Kes ei sooviks pikka iga ja õnnelikku elu? Sellele eesmärgile jõuab lähemale, kui arvestada  ühe olulise asjaga. 

Teadagi, tasakaalustatud toitumine, piisavalt liikumist ja und on kõik tähtsad tegurid, mis puudutavad pikka eluiga. See, mis aga lõpuks otsustab, kui vanaks me elame, on tõenäoliselt midagi hoopis vähem käegakatsutavat, kuid seda olulisem. 

Elukvaliteedi üle otsustab elumõte

Ameerikas Michigani ülikoolis läbiviidud pikaajaline uuring dokumenteeris ja analüüsis ligi 7000 inimese elu ja surma ning jõudis järelduseni, et see mõte, mille me anname oma elule, mõjutab ka meie tervist ning ühtlasi eluiga. 

Osalistel, kes olid uuringu alguses vanusevahemikus 51 kuni 61 eluaastat, paluti küsimustikku täites muuhulgas anda hinnang ka elumõttele. 

Selgus, et nende hulgas, kes surid pikaajalise uuringu jooksul varem, oli silmatorkavalt palju selliseid inimesi, kes andsid iseenda olemasolu mõttekusele madalama hinde.  Erinevalt neist, kelle jaoks oli elu väga tähendusrikas ja mõttekas, oli oma elu mittemõtestavate inimeste suremus topelt nii kõrge, võtsid teadlased tulemused kokku. 

Mis annab elule mõtte?

Ühele on selleks silmaringi laiendavad reisid, teisele pereelu ja laste ning lapselaste kasvamise nägemine ... Kõik, mis sul aitab oma elule tähendust anda ja kohta maailmas leida, on värske uuringu kohaselt nii kehalisele kui vaimsele tervisele hea. 

Ameerika teadlased tõstavad  eriliselt esile just abivalmiduse tähendust ja auameteid. Olgu selleks abistamine naabruskonnas, toetamine loomade turvakodus või mõni muu õilsa eesmärgiga tegevus: sellel, keda vajatakse, pole aega mõelda vanusevaevade peale ja ta elab kauem. 

Kõik, mis annab su elule õige mõtte, alandab keha põletikureaktsioone ja vähendab stressist tingitud kahjulikke toimeid. Tee head — ja kõik muu tuleb iseenesest! 

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles