«Eesti ilu välimääraja»  - João Lopes Marquesi parimad palad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EE Kirjastus

Naine24.ee kolumnisti, Eestis elava portugallasest kirjaniku João Lopes Marquesi parimad palad Eesti ja naiste teemal on saanud kaante vahele. Raamat pealkirjaga «Eesti ilu välimääraja» on müügil parimates raamatukauplustes üle Eesti.

 

João Lopes Marquesil on kulunud kümme aastat, et saada kinnitust aimdusele, mis valdas teda juba esimest korda Tallinnasse maandudes: Eesti on üle mõistuse naiselik. Kummaline kirdekaare rahvas, kelle feminiinsus jääb ametlikus statistikas varju. Ometi peegeldub just Eesti naistes Eesti elu ilu ja poeetika.

Lisaks reale järeldustele leiate «Eesti ilu välimäärajast» vaateid tänast Eestit iseloomustavatele nähtustele, nagu noorte väljaränne, üksikemadus, Facebooki-maania, tragid väikelinna tüdrukud, mõõduvõtt soomlastega, homofoobsed eelarvamused, Eesti naiste kiindumus roosadesse toonidesse. Ja palju muud.

«Eesti ilu välimääraja» on João sulest juba kolmas raamat, mis vaatleb ja analüüsib elu meie väikeses konnatiigis. Varem on ilmunud «Minu ilus eksiil Eestis» ja «Minu väga ilus eksiil Eestis».

Joãod kas armastatakse palavalt või vihatakse vähemalt sama kirglikult. Vahepealseid variante ei ole, sest tema peene ja muheda huumoriga vürtsitatud, kohati veidi arrogantne siirus lööb vahel esmalt pahviks, edasine aga sõltub juba sellest, kuidas kirjutatut võtta.

Kas ausa ülestunnistusena, mis sunnib kriitilise pilguga peeglisse vaatama, või solvanguga, mis välismaalase suu läbi kõlab eriti ülbelt ja valusalt. Viimane viitab aga ilmselgelt lugeja tahtmatusele tunnistada enda või oma kaasmaalaste vigu.

(Marina Lohk, Naine24.ee vanemtoimetaja, «Eesti ilu välimääraja» eessõna)

«Eesti ilu välimääraja» on hea jõulukink kas endale või muhedat lugemist hindavale sõbrale!

NB! Juba järgmisel esmaspäeval, 19. detsembril läheb käima lugejamäng, kus auhindadena pakume välja  «Eesti ilu välimääraja» raamatuid koos üllatusmeenetega Naine24.ee'lt. Jälgi infot!

***
«Eesti ilu välimääraja»
João Lopes Marques
Kõvad kaaned, 168 lk
Orienteeruv hind raamatupoes 12,95

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles