Eeterlikest õlidest saab abi nii nohu, allergia, valu, unetuse kui ka norskamise puhul

Copy
Foto: Erakogu

Oleme kõik kuulnud eeterlikest õlidest ja tajunud, kui head aromaatset lõhna eraldavad näiteks apelsinikoorest eralduvad piisad. Lisaks puuviljade koortele leidub aga eeterlikku õli ka taimede õites, lehtedes, vartes, juurtes, koortes, seemnetes ning isegi puuvaigus. Miks, kuidas ja millised eesmärgil neid kasutada, selgitab eeterlike õlide fänn, Sisetarkus.ee juht Kristel T. Kaljulaid.

„Eeterlikke õlisid kasutatakse aroomteraapiliselt meeleolu mõjutamise eesmärgil, kuid lisaks saab neid kasutada nagu rahvameditsiinist tuntud ravimtaimi. Siin tuleb aga olla väga tähelepanelik, sest üledoseerimine on kerge tulema. Näiteks võib väga kvaliteetne ja puhas üks tilk piparmündiõli vastata lausa 28 tassile piparmündi tee mõjule. Ja kuna piparmündi teel on vastavalt selle tõmmata laskmise ajale kas ergutav või rahustav mõju, tuleb eeterlikke õlisid kasutades lähtuda põhimõttest „1 tilk korraga“. Mida vähem seda parem,” selgitab Kaljulaid.

Eeterlikke õlisid toodetakse üle maailma paljudes riikides. Õlide jaoks vajalikke taimi kasvatatakse nii spetsiaalsetes taimede kasvandustes kui ka nn põliskasvandustes ehk nii nagu kogukond on enda jaoks midagi kasvatanud juba aastasadu. Eeterlike õlide kvaliteet sõltub sellest, mis tingimustes konkreetne taim on kasvanud, kuidas ja millal (hommikul, keskpäeval, õhtul) on teda korjatud. Samuti sellest, kuidas taimi  korjatakse ja eeterliku õli kättesaamiseks töödeldakse.

Kaljulaid paneb huvilistele südamele, et alati tuleb enne õlide kasutamist mõistlik oma tervise huvides teha uurimistööd ja välja selgitada kõik nimetatud aspektid. „Iga lisasamm, mis puhta eeterliku õli saamiseks kasutatakse, jätab õli molekuli oma jälje. Olen avastanud erinevaid õlisid nuusutades, et nii mõnigi neist lõhnab näiteks alkoholi järele, kuigi pudelil võib olla kirjas „100% puhas“. Võib-olla on minu nina juba ühe konkreetse õlitootja õlidega nii ära harjunud, et teised tunduvad mitte nii puhtad, kuid pigem usaldan oma kogemusi, kui lähen õli ostma hinna põhjal,” räägib ta, meenutades mõne aasta tagust juhtumit, kui ta mõtles testida eeterlikke õlisid seespidiselt. „Valisin välja lavendli ja... nagu oleks kõmaka alkoholi võtnud! Kohutav maitse. Järgmisel korral proovisin sama õli ühelt teiselt valmistajalt ning kuigi maitse ei olnud sugugi hea, oli sel tõesti puhas õli maitse.”

Kuna kõik eeterlikud õlid ei olegi seespidiselt kasutatavad, tuleb nende tarbimisega olla väga ettevaatlik olla. Enne kui soovite neid proovida, konsulteerige mõne kogemusi omava inimesega või kasutage internetis usaldusväärsetel lehtedel leiduvat infot. Lisaks tuleb osade eeterlike õlide puhul olla ettevaatlik nende kasutamisel ja päikese kätte minekul, kuna tsitruselised ja osad muud õlid on päikesetundlikud ning võivad tekitada sellega kokkupuutel korraliku põletuse.

Mille poolt ja vastu eeterlikud õlid aitavad?

„Eeterlikke õlisid kasutada väga paljudeks juhtudeks – uinumisraskused, isukaotus, energiat on vähe, allergiad, pinges lihased, peavalu, sisselõiked, lein, nohu jne,” loetleb Kaljulaid. „Näiteks olen kasutanud teepuuõli kõrvavalu puhul seda kõrva ümber kandes – kõrva ega silma ei tohi eeterlikku õli panna! Nohu segu on läinud ööseks jalataldadele ja varvaste vahele, norskamise puhul võib panna külmauru difuuserisse lavendli õli popsuma ja sääskede-kihulaste-puukide puhuks on olemas nii valmis õlisegud kui saab selle ka ise pihustiga klaasist pudelikesse kokku segada mõnest tilgast sidrunheinast, eukalüptist, piparmündist ja veest.”

Ta lisab, et ise kasutab eeterlikke õlisid igapäevaselt nii kodus, autos kui ka tööjuures. Väikesed tilgad eeterlikku õli aitavad, kui mul on rohkem süveneda, kui uni ei taha tulla ja pärast pikka tööpäeva taas leida endas värskust tegeleda ka tööväliste asjadega. Aga ka siis, kui mingi haigus hakkab oma hambaid näitama või keegi on lihtsalt endale noaga sisse lõiganud või vaevab ohatis. Eeterlikud õlid on hindamatud abimehed, aga ainult siis, kui tead, kuidas ja mida kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles