Nende kolme toiduainega saad hormoonid jälle tasakaalu

Naine
Copy
Foto: Kourosh Qaffari / Pexels

Akne, õgimissööstud ja paha tuju: naistel lähevad hormoonid tasakaalust palju kergemini välja kui meestel. Kui hormoonid jälle pööraseks lähevad, panusta neile kolmele toiduainele. 

Paljudele naistele on premenstruaalne sündroom ehk PMS tõeline piin. Õigesti valitud toiduga saab aga enda habrast seisu oluliselt parandada. Samas lõikab neist toiduainetest meestegi tervis tublisti kasu, kirjutab Fit For Fun

1. Brokoli

Brokoli ehk spargelkapsas on ülimalt toitainerikas, kuid väikese kalorisisaldusega: kaalium aitab östrogeenitaset alandada ja tõstab testosteroonitaset, mis mõjub positiivselt potentsile ja libiidole. 

Sealjuures toimivad antioksüdandid põletikuvastaselt ning võivad hormonaalselt põhjustatud aknet leevendada. Kiudained pidurdavad üha kasvavat isu, mida on sunnitud täheldama nii mõnedki naised enne päevi või selle ajal.

Foto: Pexels

Terviselisa annavad mineraalainetest tsink, raud, naatrium ja vitamiinidest eelkõige C-vitamiin.

2. Soja

Kui seedimine läheb enne päevi käest ära, tuleb soja ette võtta. Nii edamame kui tofu panevad tänu oma suurele kiudainete osakaalule ainevahetuse kenasti tööle.  

Sojatooted sisaldavad ka taimset östrogeeni, mis tasakaalustab hormoonide majapidamist. 

Foto: Ivan Mateev / PantherMedia / Ivan Mateev

Uuringutes on ka leitud, et teatud Aasia piirkondades kannatavad naised palju vähem kuumahoogude ja teiste klassikaliste  menopausiprobleemide all. Oletatakse, et see on seotud sojarikka toitumisega, tänu millele omastab keha rohkem isoflavoone. Viimased tasakaalustavad tänu sarnasusele östrogeeniga hormoonitaseme järsku langust.

3. Kreeka pähklid

«Olen ise väike, kuid mu jõud on suur,» võiks enda kohta öelda iga Kreeka pähkel. Kreeka pähklid toimivad stressivastaselt, mõjutavad positiivselt kolesteroolitaset ja alandavad vererõhku. Stress aga on vesi PMSi-veskile.  

Foto: Skitterphoto / Pexels

Ka Kreeka pähklid ohjavad isu ja sobivad  mõõdukas koguses hästi vahepalaks, et ennetada ühte tüüpilisimat PMSi nähet, õgimist.  

Unehormoon melatoniin Kreeka pähklites aitab rahututel öödel kergemini uinuda — seega on ideaalne toit neile naistele, kellel on raske end just päevade ajal välja puhata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles