Taimetark soovitab. Praegu laialt õitsev «umbrohi» sobib kosutavaks rohuks, rääkimata sellest, et toob õnne ja tõmbab ligi armastust

Copy
Foto: Shutterstock

Praegu õitseb kõikjal valge ristikhein (Trifolium repens), inglise keeles white clover, saksa keeles Weiss-Klee. Ta on nii tavaline ja tuttav neile, kes maal elavad või ringi liiguvad, aga vaevalt tuleb mõttesse selle taime omapära ja võimalus teda kasutada rohuna. Mitte umbrohuna, vaid tee valmistamiseks, mis kosutab ja ravib, eriti talvisel ajal, aga miks mitte ka praegu. Vahest tasukski korjata-koguda ja kuivama panna?

Ristikheina kolmeharulist lehte on kristlikus maailmas peetud püha kolmainu sümboliks – Isa, Poeg ja Püha Vaim. Legendi kohaselt selgitas Püha Patrick paganarahvale kristliku kolmainsuse olemust, näidates kolmeharulist ristikheinalehte, sellest peale on taimel püha oreool, juba keldi preestrid pidasid seda pühaks. Ristikheinaleht on Iirimaal tänaseni Püha Patricku auks kantav sümbol (Shamrock), mida kasutatakse ka sümboolikas palju.

Neljalehelist ristikut kohtab harva ja sellele on omistatud kaitse- ja tõrjemaagilisi omadusi ning usutakse, et see toob õnne ja tõmbab ligi armastust. Eestlastel on olnud komme peita neljaleheline ristik kas rahakotti, riiete või raamatu vahele, kui soovitu on saavutatud või õnn leitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles