Toitumisteadlane: miks me sööme rohkem, kui vaja?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Ülekaalulisus on ka Eestis tõusutrendis ja seda ei mõjuta vaid füsioloogilised tegurid, vaid ka emotsionaalsed. Tervise Arengu Instituudi (TAI) 2018. aastal tehtud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringust on näha, et ülekaalulisi on naiste seas 26 ja meeste seas 39,8 protsenti.

Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituudi doktorant Hedvig Sultsoni sõnul mõjutavad meie söömiskäitumist paljuski emotsioonid. «Lisaks füsioloogilistele aspektidele mängivad olulist rolli stress, pikaajalised eesmärgid nagu kaalu langetamine. Aga ka see, kas ollakse üksi või koos teistega,» ütles ta.

«Tugevad emotsioonid halvavad enesekontrolli ning söömine aitab emotsioone tuimastada ja meeleolu lühiajaliselt parandada. Ka positiivsed emotsioonid võivad viia ülesöömiseni, sest olles heas meeleolus suureneb ka toidunauding,» sõnas Sultson. Ta selgitas, et ka koos teiste inimestega olles sööme sageli enam kui vaja.

Kui evolutsiooniliselt on stress kasulik ning soodustab ellujäämist, siis pikka aega kestva pinge korral kipub osa inimesi sööma rohkem ja ebatervislikumalt. Sellist ülesöömist esineb lausa kolmandikul küsitletutest, selgitab teadlane.

Tasakaalustatud toitumise konverentsil esinenud teadlane selgitas, et inimesed tajuvad toitu erinevalt. «Need, kellel on ülekaal, võivad olla ka tasutundlikumad. See tähendab, et nad on altimad toiduga seotud ahvatlustele ja märkavad toitu enda ümber enam,» ütles ta.

Selleks, et tulla toime ahvatlustega ning hoida oma isud kontrolli all, on olemas konkreetsed tehnikad, millega saavad abiks olla toitumiseksperdid. Inimesele, kes tahab aga ise oma toitumist kontrolli all hoida, soovitab ta: «Vältige tühja kõhuga poodi minekut ja püüdke regulaarselt süüa. Kui on raske toitudele vastu panna, ostke koju vähem toitu varuks ning kui ees seisab stressirikas periood, tasub teha enne valmis tervislikud toiduvalikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles