See juhtub siis, kui sööd liiga palju mustikaid

Naine
Copy
Foto: Kaboompics .com / Pexels

Me kõik teame, et mustikad on tervislikud ja alati väärt suhupistmist. Ometi võivad teatud kogused tekitada ka  kõrvalnähtusid.

Muidugi meile meeldivad mustikad. Nad on head ja väärtuslikud. Kõigist puuviljadest ja marjadest on just mustikates kõige enam antioksüdante, eriti antotsüaane, mis meid tervendavad ja noorendavad.

Paar marja rohkem või vähem pole probleem, kuid kui sa sööd päevas rohkem kui umbes 75 grammi mustikaid, võivad ilmneda ebameeldivad kõrvalnähud, kirjutab Freundin

Seedeprobleemid ja talumatus

Mustikad katavad ligi 14 protsenti meie kiudainevajadusest. Kõlab justkui vaimustavalt, kuid me saame kiudaineid päeva jooksul ka teistest allikatest.  Kui me sööme liiga palju kiudaineid, siis annab seedimine sellest puhituste, kõhulahtisuse ja -valudega märku.

Mustikad sisaldavad salitsüülhapet (ehk atsetüülsalitsüülhape (ASS)), mis on verdvedeldava toimega. Salitsüülitalumatusega inimesed peaksid seetõttu mustikaid vältima, kuna seda ainet on mustikates suhteliselt suures koguses. Salitsülaaditalumatuse tagajärjel võivad tekkida nahalööbed, peavalud ja mao-sooletrakti probleemid. Samuti tasub sellele asjaolule mõelda siis, kui juba manustad verdvedeldavaid ravimeid. 

Väikestes kogustes on mustikad ohutud, kuid haiguste korral tasub arstiga nõu pidada, mis puudutab toiduainete talumatust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles