Uuring paljastas, et naissoost tegelasi on lasteraamatutes üha vähem

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Xinhua / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Guardian analüüsis 2018. aasta 100 kõige populaarsema pildiraamatu sisu ning leidis, et nende kaudu tutvustatakse lastele peamiselt valgenahaliste meeste maailma. Kusjuures naiste kujutamise osakaal on võrreldes varasemate aastatega veelgi vähenenud.

Kasutades Nielsen BookScan andmeid, vaatlesid Guardiani ja Observeri ajakirjanikud põhjalikult sadat kõige populaarsemat illustreeritud lasteraamatut, mida osteti eelmisel aastal kõige rohkem. Uuringust jäeti välja vaid väikesed papist beebiraamatud.

Selgus, et 2018. aasta menukite seas olid vaid 41 protsenti raamatutegelastest naissoost, 59 protsenti aga meessoost. Võrreldes 2017. aastaga tõusis meessoost tegelaste dialoogi osa 19 protsenti, meessoost peategelaste osakaal 9 protsenti. Naissoost peategelaste osakaal langes 7 protsenti.

Sajas menukamas lasteraamatus oli kokku 38 meessoost kurikaela. Naissoost pahalasi leidus vaid 10, kusjuures 6 neist olid ühes Roald Dahli teoses. 85 protsenti tegelastest olid valgenahalised ning ainult 15 protsenti tegelastest oli kas mustanahaline, aasia päritolu või mõne etnilise vähemuse eesindaja. Ainult ühes raamatus oli kujutatud puudega tegelast.

«Väga pettumust valmistav on näha, et asjad lähevad halvemaks, mitte paremaks, ja et uued raamatud ei aita laste raamaturiiulitesse tasakaalu tuua,» kommenteeris soolise võrdsuse kampaania Let Toys Be Toys juht Jess Day. «Sellel, mida me väikestele lastele räägime, on neile tugev mõju – antud juhul näevad nad raamatutest maailma, kus mees on põhiline, meeste hääled domineerivad ja vähemuste esindajad on haruharva loo keskpunktis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles