Uuring: sinu ekspartnerite iseloom võib uut suhet mõjutada rohkem kui arvad

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Varin Rattanaburi / Panthermedia / Scanpix

Oled sa kunagi suhte lõppedes mõelnud, et nüüd on küll aeg minna kohtama «teist tüüpi» mehega, kui tavaliselt harjunud oled? Tuleb välja, et see ei pruugi sugugi nii lihtne olla.

Toronto Ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringust selgus, et inimesed kipuvad ikka ja jälle armuma sarnast tüüpi inimestesse. 

«On tavaline, et suhte lõppedes mõtlevad inimesed oma ekspartneri iseloomule ja otsustavad, et neil on vaja kohtuda uut tüüpi inimesega,» sõnab uuringu autor Yoobin Park ja tõdeb, et uuringu tulemused näitavad, et inimestel on siiski kalduvus jääda kindlale inimtüübile truuks, vahendab ScienceDaily.

Kasutades erinevates vanusegruppides perekondade ja paaride andmeid, võrdlesid uuringu autorid Park ja Geoff MacFonalds 332 inimese praeguste ja eelmiste partnerite iseloome. Uuringust selgus, et romantiliste partnerite puhul tõusid esile sarnased iseloomujooned.  

Uuringu käigus pidid osalenud inimesed ka oma iseloomujooni hindama. Nende ülesandeks oli viie palli skaalal vastata, kui tõesed on nende puhul väited: «olen tavaliselt tagasihoidlik ja reserveeritud», «ma huvitun paljudest erinevatest asjadest» ja «ma teen plaane ja viin nad ellu».

Autorid analüüsisid vastuseid ja jõudsid järeldusele, et osalejate vastused olid paljuski sarnased nende ekspartnerite vastustega.

Uuringu autorid ütlevad, et antud tulemustest võib olla kasu õnneliku suhte loomisel. «Igas suhtes õpivad inimesed oma partneri iseloomuga toime tulema, aga kui su partneri iseloom on sarnane eksi iseloomuga, võib sinu eelnevalt õpitud oskustest ja käitumisest uues suhtes kasu olla,» selgitab Park. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles