Naha enneaegset vananemist põhjustab enim liigne päevitamine

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naha vananemine on individuaalne ning sõltub nii pärilikkusest kui ka elukommetest, tervisest ja erinevatest välismõjudest. Kuid kõige suurema karuteene võime oma nahale teha liigse päevitamisega.

«Õnneks kohtab väga tugevalt enneaegselt vananenud nahka harva. Kõige enam on enneaegne vananemine põhjustatud päikesekiirguse üledoseerimisest. Toon näite: kui 25-aastane naine on käinud alates 15. eluaastast kolm korda nädalas järjepidevalt solaariumis, siis tema nahk ongi enneaegselt vananenud,» rääkis kosmeetik ja koolitaja Tuuli Priimak.

Sellisel juhul võib olla vajalik hakata juba päris noores eas kasutama lisaks tavapärastele nahahooldusvahenditele kuuridena ka vananemisilmingutega võitlevaid maske ja seerumeid. 

Üldiselt on meie nahk Priimaku sõnul pidevas muutumises. «Naha olukord võib muutuda väga kiiresti, põhjuseks hormoonid, stress, ilmastik, uued tooted, haigused, ravimid. Sellepärast peame oma nahka suhtuma äärmise paindlikkusega ning lähtuma naha hetkevajadustest.»

Ka siis, kui tegemist pole enneaegse vananemisega, võib alates 25. eluaastast märgata esimesi jälgi naha loomulikust vananemisest - tekivad kurrud silmade ümber, kapillaarid laienevad, võivad tekkida pigmendihäired.

«Eks iga naine tunneb oma nahka kõige paremini ning märkab toimuvaid muutusi esimesena. Siis on õige aeg rünnata esimesi vananemisilminguid. Selleks sobivad kõige paremini stimuleerivad kreemid, mis annavad nahale lisajõudu ja aktiviseerivad nahas toimuvaid protsesse,» märkis Priimak.

Iga toode omal ajal 

Samas pani ta naistele südamele, et vananemisvastaste kreemidega oma nahka üle ei toidetaks. «Ei tohiks valida tooteid, mida võib vaja minna kümne aasta pärast. Liiga tugevate kreemide pidev kasutamine võib tekitada allergiat  ning pikemas perspektiivis kiirendab naha vananemist.»

Priimaku sõnul tekib paljudel just vananemisvastaste nahahooldustoodete puhul küsimus, kas peab kasutama ühte ja sama sarja. «Näiteks kui ma olen 40+, kas peab olema kõik samast sarjast?» 

Vastus on: päris kõik ei pea. Kui kodus on näiteks olemas hoopis teisest sarjast või teise firma puhastusvahendid, mis nahale sobivad, siis võib neid kasutada - aga ainult siis, kui ei ole väga tugevat nahaprobleemi. Intensiivse kuuri puhul tuleks kosmeetiku sõnul kasutada ühe sarja tooteid, mis üksteist toetavad - alates puhastusvahenditest ja lõpetades maskiga. 

Samuti peavad üksteise peale kantavad seerum ja kreem olema alati samast sarjast - vastasel juhul võib lisaks loodetud tulemuse mittesaavutamisele juhtuda, et omavahel kokkusobimatute komponentidega tooted kutsuvad esile allergilise reaktsiooni.

Keskealise nahk vajab veelgi rohkem hoolt 

Kui hilistes kahekümndates ja kolmekümnedates esimesed vananemisilmingud alles tekivad, siis neljakümnedates naise näkku on juba tugevamalt kirjutatud nii tema elu kui mõtteviis.

«Selles vanuses rakkude talitlus aeglustub, nahk on üle keha lõdvem ning kortsud on muutunud isikupärasemaks ning sügavamaks. Kõik niisutavad, kollageeni stimuleerivad ning vitamiinide- (A-,C-) ja mineraalainete rikkad kreemid on nüüd teretulnud,» rääkis kosmeetik.

Viiekümnendast eluaastast hormonaalsüsteemis aset leidvad muutused toovad kaasa ka nähtavad füüsilised tagajärjed. «Nahk muutub veelgi õhemaks, naha struktuur lõdveneb ja nahk kaotab oma elastsuse. Tekivad kortsud ja kortsukesed, mis muudavad nahapinna ebaühtlaseks. Aeglustub naharakkude uuenemine ning nende omavahelised seosed nõrgenevad,» selgitas Priimak.

Samuti aeglustub kollageeni ja elastiini tootvate rakude tegevus ja kahjustuvad elastsed kiud, mistõttu nõrgeneb kogu nahka toetav struktuur.

«Jume on elutu ja tuhm, rasunäärmete töö aeglustub ning välja löövad noorpõlve päikesekahjustused. Nahka tuleks toita nii välis- kui seespidiselt, hoolduseks valida õrnatoimelised vanusele vastavad puhastusvahendid. Lisaks kreemidele võiks kasutada toidulisandeid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles