Miks tahavad naised päevade ajal rohkem seksida?

PM Tervis
Copy
Hormoonid soodustavad iharat meeleolu.
Hormoonid soodustavad iharat meeleolu. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Menstruatsioon võib kaasa tuua palju ebameeldivusi, nagu krambid, kõhu pallina paisumise ja väsimuse. Sellega võib kaasneda aga ka lõbusam tahk – nimelt tõuseb paljudel naistel «punaste päevade» ajal libiido.

Seda vaatamata tõigale, et menstruatsiooni ajal ei pruugi naine olla just seksikate plaanide meelevallas. 

Rohkem on teada fakt, et naise seksuaalsed ihad kasvavad ovulatsiooni ajal, mis toimub keset menstruatsioonitsüklit, kuna siis tõuseb ka meessuguhormooni testosterooni hulk veres. On igati loogiline, et sel ajal kannustab keha tegudele, kirjutab Health24.

Kuid miks ikkagi tõuseb iha menstruatsiooni ajal, mil rasestumise tõenäosus on oluliselt väiksem?

Menstruatsioonitsükli jooksul kõigub nii östrogeeni, progesterooni kui ka testosterooni tase – need hormoonid mängivadki seksuaalihas pearolli.

Teadusajakirjas Hormoonid ja Käitumine avaldatud uuringus mõõdeti naiste hormoonide taset kahe kuu jooksul ning paluti neil ka pidada päevikut, kuhu nad pidid üles märkima seksuaaltegevused ja -ihad.

Selgus, et östrogeeni ja progesterooni taseme muutusel oli libiidole suur mõju.

Östrogeeni tase nimelt kukub menstruatsiooni alguses, aga tõuseb järjepanu uutesse kõrgustesse selle teiseks või kolmandaks päevaks, kihutades tagant seksuaaliha.

Progesteroon, mis käib ühte jalga seksuaalse loidusega, on jällegi madalseisus. Selle minimaalse taseme korral on libiidol pidu.

Osa naisi ütleb ka, et menstruatsiooni ajal seksides või ennast rahuldades saavad nad leevendust krampidele ja valule. Samuti parandab seks tuju.

Oluline on kuulata oma keha ja tulla vastu selle vajadustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles