Kuidas õpetada lapsi rahaga toime tulema?

Copy
Foto: pexels.com

Krediitkaartide, internetipanganduse, maksukoodide, investeeringute ja pensioniskeemide maailmas võib raha hoidmine olla täiskasvanutele raske ja veelgi raskem on see lastele. Niisiis vanematel, kes soovivad õpetada oma lapsele majanduslikku tarbimist ja aidata neil finantsmaailmas paremini hakkama saada, tasub teha tutvust finantseksperitide poolt antud nõuannetega.

Veenduge, et raha ei ole teie lapse jaoks «nähtamatu»

«See on sarnane olukord, nagu siis, kui sa loeksid akadeemiliselt jalgpalli kohta ja seejärel läheksid välja ning prooviksid jalgpalli mängida,» selgitab Chris Whitlow, finantskindlustusfirma Edukate tegevjuht. «Lugemine ja selle tegevusega reaalselt kokkupuutumine on kaks erinevat asja.» Sellepärast on oluline, et pered saaksid võimaluse korral, näiteks pere eelarvest, rääkida avalikult, et julgustada oma lapsi küsimusi küsima ja valmistada neid paremini oma finantstulevikuks ette. Whitlow märkis ka, et vesteldes lastega rahalistel teemadel, tuleb neile seletada, mida tähendab see, et sa soovid elult midagi ja pead selle saavutamiseks ka midagi tegema.

Laske lapsel ka ise rahaga tegeleda

Üks võimalus, kuidas oma lastele rahatarkust õpetada, on lasta neil sellega ise tegeleda. «Raha on käegakatsutav objekt,» ütleb Brain Arts Productioni asutaja ja kunstiline juht Gwen Tulin. Ta soovitab lapsevanematel võtta oma lapsed mõne sularahaautomaadi juurde kaasa ja näidata neile, mis nad selle rahaga edasi teevad. Olge lapsele rahast rääkimisel alati loovad. Tutvustage lastele näiteks, kuidas nad saavad oma pangakaardiga tehtud kulutusi jälgida ja seletage neile ka raha kasvama panemise võimalusi.

Ärge unustage rääkida, et raha on ka võimas vahend teiste abistamiseks

Rahast rääkides ei maksa unustada asjaolu, et kõigil ei ole seda piisavalt ja neid tuleks võimaluse korral aidata. Lastele tuleb rääkida sellest, et on olemas erinevad heategevuslikud organisatsioonid, mille kaudu saab annetada raha nendele, kes seda väga vajavad. Samuti tuleb lapsi õpetada säästma ja koguma raha enda tuleviku jaoks.

Whitlow märgib ka seda, et ei ole olemas täiuslikku viisi, kuidas seletada lapsele rahatarkust. Ta soovib rõhutada seda, et me peaksime looma lapses rahulik tunde, et nad oleksid tulevikuks rohkem valmis, kirjutab Huffpost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles