Aknega võivad olla hädas ka 40ndates naised

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kosmeetiku ja koolitaja Tuuli Priimaku sõnul võib aknet hormonaalse tasakaalu häiretega seonduvalt esineda ka murdeea ammu selja taha jätnud naistel. Väike protsent naisi on aknega hädas veel 40ndateski eluaastates.

«Akne ei ole ainult kosmeetiline probleem ning ainult murdeealiste probleem. Naistel võib akne esineda umbes nädal enne menstruatsiooni ning hiljem kaduda. Akne ei ole kindlasti põhjustatud hügeeni puudulikkusest. Suurt rolli omavad pärilikkus ja hormonaaltasakaalu häired,» selgitas Priimak.

Kosmeetik tõdes, et enamik akneprobleemiga inimestest on ka keskmisest rasusema näonahaga ja igapäevane õige nahahooldus on seejuures hädavajalik.

Sagedasim viga on naha liigne kuivatamine alkoholi sisaldavate ja muude tugevatoimeliste puhastus- või ravitoodega, mis toob kaasa akneprobleemi süvenemise, sest pindkuivus muudab naha kaitsetuks välismõjude eest ning rasutootmine suureneb.

Ehkki väga tugevatoimelisi puhastusvahendeid, sealhulgas ka alkoholi sisaldavat näovett ei tohiks järjepidevalt kasutada, võib neid tooteid Priimaku sõnul kasutada mõned korrad nädalas või enne menstruatsiooni algust, et ennetada põletiku teket ning aeglustada rasunäärmete tööd.

«Aknelist nahka peaks igapäevaselt korralikult puhastama õrnatoimelise, kuid efektiivse puhastusgeeliga ning toniseerima alkoholivaba toonikuga. Toonik on väga oluline toode naha puhastamisel, et tasakaalustada näonahka, eemaldada puhastusgeeli või -piima jäägid ning veel sinna jäänud mustuse- ja meigijäägid,» rääkis Priimak.

Pärast puhastamist peab kindlasti kasutama õlivaba niisutavat, põletikuvastast ning rasunäärmete tööd aeglustavat kreemi.

Solaarium võib ravida, aga ka liigselt kuivatada

Sarnaselt tugevatoimeliste puhastusvahenditega võib akneprobleemidega naha puhul mõjuda ka solaariumikülastus, eriti külmal talvel, kui nahk kipub niigi külmast ja keskküttest kuivama. 

Tuuli Priimaku sõnul on üsna levinud arusaam, et päike ravib aknet, kuid tegelikult võivad akneprobleemid pideva UV-kiirguse mõjul hoopis süveneda, kuna naha sarvkiht pakseneb ning rasunäärmed ummistuvad.

«Küll aga mõõdukas päevitamine tõepoolest kuivatab vistrikke - kuid samaaegselt ka näonahka tervikuna - ning ajutiselt tundub, nagu akneprobleemid laheneks,» märkis kosmeetik.

Kindlasti ei tohi solaariumis käia või loodulikku päikest võtta akneravi ajal, mis muudab naha tundlikumaks. 

Akne vananeval nahal

Mida teha aga sellisel juhul, kui vanusest tingituna ilmnevad esimesed kortsukesed, kuid nahal esineb veel ka akneprobleeme? Priimaku sõnul ei tohiks siis ikkagi unustada miimilistele kortsudele või sügavamatele kortsudele mõeldud tooteid.

«Enamikul brändidest on olemas vananevale nahale mõeldud tooteid emulsioonide, geelide ja seerumitena. Need sobivad ideaalselt rasuse naha hooldamiseks, kuid samas on ka stimuleeriva, pinguldava ning kortsudevastase toimega,» ütles kosmeetik.

Ta lisas, et alati võib kasutada kõrvuti ka mitut erinevat toodet, sest harva leidub inimest, kelle nahal oleks vaid üks probleem. «Mõni on hädas kuivuse, kortsukeste ning pigmendilaikudega, teise probleemideks on aga rasune nahk ning lõtvumine,» märkis Priimak.

Kosmeetik selgitas, et kui kuiva naha põhiliseks probleemiks on vähene elastsus, pingul tunne, karedus ning vahel isegi punetus ja sügelus, siis rasuse nahaga naised võivad olla selles mõttes õnnelikud, et kortsude teke ja enneaegne vananemine neid ei ohusta. Küll aga kipub rasune nahk vananedes lõtvuma. 

Kui korraga kimbutab akneprobleem ja vananemisilmingud, soovitab Priimak kasutada erinevaid päeva- ja öökreeme. «Näiteks rasuse vananeva naha korral kasutada öösel pinguldavat seerumit, emulsiooni või geeli ja päeval niisutavat, matistavat kreemi.»

***

Akneprobleemiga naha hooldamise põhimõtted:

  • Puhastada nägu pehmetoimelise puhastusvahendiga või mõnda paikset ravivahendit sisaldava puhastusvahendiga, toniseerida alkoholivaba toonikuga. Alkohol suurendab nahakuivust ja –ärritust.
  • Sage veega pesemine võib liigselt nahka kuivatada ja intensiivistada rasueritust.
  • Vältida abrasiivseid ja teralisi puhastajaid, mis tekitavad nahal mikrovigastusi, soodustades nii sissepääsu bakteritele. Nad võivad ägestada ka komedoone ja põletikulisi koldeid.
  • Vältida põletiku levimist näo teistesse piirkondadesse - vältida tugevat hõõrumist, koorimist, vahetada pidevalt meigisvamme, käterätikuid, millega nägu pühime, tihedamini vahetada padjapüüre, kus samuti bakterid levivad.
  • Vältida mineraalõlisid, parafiini, vaseliini, mis kipuvad poore ummistama, sest moodustavad nahale nagu kilekihi ning nahk ei saa normaalselt funktsioneerida.
  • Kasutada õlivabasid, mitte-komedogeenseid kosmeetika –ja meigivahendeid.
  • Kodus olles eemaldada meigikreem. Lasta nahal hingata.
  • Võimalusel vältida niisket keskkonda, nagu sauna või ventileerimata ruumi.
  • Mitte kratsida või pigistada koldeid. See võib soodustada põletiku ägenemist ja armistumist.

Allikad: Derma.ee, Tuuli Priimak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles