Kas uus supertoit? Arbuusiseemned on just nii tervislikud!

Naine
Copy
Foto: Scott Webb / Pexels

Väiksed tüütud seemned on parajad naudingurikkujad. Ära ei peaks neid siiski viskama, kuna nad annavad tõelise toitainelaengu. 

Paljud ei taha palavaga õieti midagi süüa. Erandiks on värskendav ja külm arbuus, millest tekib harva küllastus.

See gigantne vili sisaldab 95 protsenti vett ja sobib seetõttu ideaalselt maitsvaks vahepalaks — kui ainult neid tüütuid seemneid poleks! 

Vahepealsetel aegadel on hakatud aretatama isegi seemneteta variante, ja kui mõni peakski ette jääma, sülitatakse see kiiremas korras välja. 

Toitained lihastele ja ajule

Viimasega ei peaks siiski kiirustama, kuna arbuusiseemned on tõelised jõumürsud, mis annavad kehale hulganisti väärtuslikke toitaineid ja uut hoogu vaimule, lihastele ja luudele.  

Nad sisaldavad peale A-, B- ja C-vitamiini ka magneesiumi, kaltsiumi ja küllastumata rasvhappeid. Ning nii uskumatu, kui see ka pole, on nad esmaklassilised rauaallikad. 

Kõik need väärtuslikud ained on iseenesest ka arbuusis olemas, ent kuna see koosneb siiski eelkõige veest, on toimeainete kontsentratsioon pigem napivõitu. 

Väga tähtis: põhjalikult närida!

Kuigi on igati arukas end seemnete söömisega harjutada, tuleb meeles pidada, et toitainete tegelikuks omastamiseks peab tumedad seemned katki hammustama ja ülikorralikult läbi närima. 

Tervenisti on seemned väga raskesti seeditavad ja võivad isegi põletikku sooles tekitada. Allaneelatud arbuusiseemnetest saadud pimesoolepõletikuga on vast enamikku meist lapsepõlves hirmutatud. 

Arbuus: töödeldud seemned

Kui sa aga tunned, et seemnete puremine viib viimsegi arbuusinaudingu, siis võib seemneid ka teisiti tarbida. Nimelt neid samamoodi nagu näiteks päevalilleseemneid röstides. Kiirelt oliiviõli ja soolaga pannile, kerge röst ja ongi valmis!

Loomulikult sobivad röstitud arbuusiseemned suurepäraselt ka salatitesse või iseküpsetatud leiba. 

Ja kui sa oled smuutidest vaimustuses, võid puhtaid ja kuivi seemneid ka kohviveskiga pulbriks jahvatada. 

Arbuusipulbrist valmistatud tee peaks aga hästi neerusid puhastama. 

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles