Uuring: kaalu kaotades pole asi sugugi vaid trennis ja kalorites

Naine
Copy
Foto: rawpixel.com / Pexels

Kes tahab alla võtta, panustagu sporditegemisele ja õigele toitumisele. Kui aga kilod sellest hoolimata kuhugi ei kao, siis võib aga värske uuringu alusel olla põhjus milleski muus kui vaid kaloriarvestuses. 

Tahad alla võtta, pead rohkem kaloreid põletama, öeldakse. Ameerika teadlased aga väidavad, et asi pole hoopiski toitumises ega spordis, vaid kõige olulisem on aju, kuna see põletab neljandiku koguenergiast. Just aju on tõeline kaloriõgard, nii et sa seda isegi ei adu. 

Aju töötab väsimatult terve ööpäeva 

Uusi muljeid ja käitumist tuleb pidevalt koordineerida ning sel põhjusel põletataksegi neljandik koguenergiast. Eelkõige toimub see glükoosi tootmisel,  näiteks hormoonide moodustamisel või organite talitluste juhtimisel. 

Kui nüüd arvata, et piisab väiksest ajugümnastikat ja ongi rohkem kaloreid kulutatud ning nägemiseni, rauapumpamine!, siis nii lihtsalt see ka ei lähe, sest ajul on vaja kogu aeg ühes ja samas koguses energiat. 

Kaloritepuudus on enesepetmine

Kes võtab kaalus juurde, on järelikult pikemat aega rohkem kaloreid tarbinud, kui suutnud neid põletada, kõlab tavatarkus. Siiski ei pea ka see väide kõigi ülekaaluliste puhul paika, sest negatiivset kaloribilanssi ei saa alati võrdsustada kaalukaotusega. 

Seda kinnitab ka professor Andrew Greenberg Tuftsi Ülikooli meditsiinikoolist. 

«Öelda, nagu oleks rasvumus energiabilansi probleem, on sama hea, kui väita, et palavik tekib temperatuuride tasakaalutusest.»

Professori sõnul pole kumbki piisav põhjendus. 

See seletab ka teada-tuntud tõsiasja, miks paljud ülekaalulised loevad metoodilise täpsusega kaloreid, aga alla ei võta, ning teisalt paljud, kes söövad oluliselt rohkem, kui nende päevane kaloraaž ette näeks, jäävad endiselt saledaks.

Seega kaloripuudus asja ei paranda.

Dieet ei pane kõiki alla võtma

Aju kõrval on veel kaks tegurit, mis mõjutavad kehakaalu. 

Otsustavat rolli mängib õigete toiduainete tarbimine. Eriti tõhusad on kiudainerikkad toidud nagu pähklid, juur- ja puuviljad, millega kõht püsib kauem täis.

Enamikul juhtudest on kehakaaluga seotud paljud tähtsad asjad ka geneetiliselt päritud ja seda viimast on juba raskem muuta. 

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles