Liigne õhtuvalgus on palju halvem, kui seni arvatud

Naine
Copy
Foto: Mitar gavric / PantherMedia / Mitar gavric

Mõtled, et vaatad enne unemaale sõitu veel väikese romantilise komöödia, et tuleksid head unenäod? Vale puha! Uuringust selgub, et juba vähimadki valgusallikad mõjutavad meie sisemist kella väga negatiivselt!

Aastatuhandeid juhindusid meie eellased päikesest kui valgusallikast: hommikul läks valgeks ja õhtul jälle pimedaks. Evolutsioon programmeeris seepärast meie keha selle rütmi järgi toimima.

Elektrivalgusega hakkas see rütm aga segi minema ja öid päevaks muutma. 

Pidev videvikutsoon

«Kunstlike valgusallikatega elame pidevas «videvikutsoonis,»» selgitas Sean Cain Monashi ülikooli Turneri instituudist.

Koos kolleegidega uuris ta valguse toimet keha sisemisele kellale. Tema värskeim uuring näitab, kui suur ja kahjulik võib olla see toime tegelikult. 

Uuringu tarbeks puutus 55 osalist, vanuses 18 kuni 30 eluaastat, kuuel nädalal ja erinevatel õhtutel (iga kord viis tundi!) kokku erinevate valgustingimustega. 

Valgustihedus ulatus kümnest luksist, mille paistel näeb vaevu üldse midagi, 2000 luksini, mis panevad ümbruse tugevasti särama. Teadlased panid kirja, kuidas erineva intensiivsusega valgus mõjutas unehormoon melatoniini vallandumist.    

Kui silmade valgusretseptorid aistivad valgust, siis tõlgendab keha seda päikesepaistena — melatoniin surutakse alla ja sa jääd erksaks. Kui valgust ei aistita või see on üksnes väga nõrk, siis vallandub melatoniin ja sa väsid. 

Tugevad reaktsioonid isegi nõrkadele valgusallikatele

Ajakirjas PNAS avaldatud uuringu tulemused näitasid, et kunstliku valguse toime oli kehale tugevam, kui teadlased algselt oletasid. 

«Keskeltläbi reageerisid inimesed umbes kolm kuni neli korda tundlikumalt valgele valgusele, kui me seni olime arvanud,» kinnitas Cain. 

Isegi kui valgust oli vaid 30 luksi, mida võib võrrelda öölambi valgusega, vallandus osalejatel vaid pool melatoniinikogusest ning unesignaal hilines umbes 77 minutit.  

50 luksi toimel, mida võib võrrelda tavalise elutoa valgusega,  hilines see signaal lausa keskmiselt 109 minutit. 

Allikas: Fit For Fun 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles