Eestist pärit saladetektiivist sai ühtäkki kirjanik

Priit Pullerits
Copy
Kohe näha, et naljamees. Eestlasest Soome koomik ja kirjanik Antto Terras, endine detektiiv.
Kohe näha, et naljamees. Eestlasest Soome koomik ja kirjanik Antto Terras, endine detektiiv. Foto: Sander Ilvest

Kunagine Tallinna poiss, kes pages Vene kroonu eest Soome, püüdis Põhjamaade suurimas kaubamajas pikki aastaid edukalt pikanäpumehi. See töö pakkus talle üksjagu nalja. Ja naljamees temast viimaks tuligi.

Õige aeg saabus siis, kui viis aastat tagasi ilmnesid esimesed märgid, et Stockmanni kaubamajad on raskustes. Antto Terras nägi neid märke lähedalt: ta ju töötas seal. Töötas salajases osakonnas, mille olemasolust teadsid vähesed.

Just tollal, mil Stockmanni tulevik muutus tumedaks – seda näitas inimeste koondamine –, leidis Eestis üles kasvanud Terras, et saabunud on paslik aeg kõik, mis ta 18 aastaga Soome jaekaubanduse uhkuse seinte vahel näinud ja kogenud, kirja panna ja välja anda. «Raamatut on kergem müüa, kui oled veel Stockmannis tööl, mitte et hiljem kirjutad, et olin kunagi Stockmannis,» põhjendab ta.

Terras helistas oma ideega suurde Otava kirjastusse.

Kas ta mõtleb seda tõsiselt, mida välja pakub, oli Otava esindaja telefonis uurinud. Ta ei uskunud, et Stockmannis on selline osakond, millest Terras talle rääkis. Tõestamaks, et helistaja ei blufi, palus kirjastus saata tal e-kirja.

Terras saatis. See tuli Stockmanni aadressilt.

«Oota, me räägime advokaatidega, kas sellist raamatut tohib üldse teha,» mäletab Terras kirjastuse reaktsiooni.

Peagi tuli Otava vastus: teeme ära!

Nelja kuuga kirjutas Terras raamatu valmis. «Stockmann Yard» ilmus suvel 2015. Pooleks aastaks sai sellest Soomes bestseller. Nüüdseks on raamatust tehtud seitse trükki. Juba tolsamal sügisel tõi Turu linnateater «Stockmann Yardi» oma lavale.

Terrasest, kaubamaja detektiivist, kes lahkus Eestist jäädavalt Soome keskkoolipoisina, kõigest kaks kuud enne Nõukogude Liidu lagunemist, oli vaat et üleöö saanud põhjanaabrite juures tuntud kirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles