Ülemaailmne tubakavaba päev: 5 põhjust, miks sellega igaveseks lõpparve teha

Naine
Copy
Foto: Vlad Bagacian / Pexels

Paljud suitsetajad pole oma sõltuvusest sugugi vaimustuses ja loobuksid sigarettidest, kui ainult suudaksid. Olgu tänase tubakavaba päeva puhul toodud viis kõige tähtsamat põhjust, miks suitsetamine maha jätta.

1. Väiksem risk haigestuda

Risk tubakasuitsetamise tagajärgedesse surra on äärmiselt kõrge. Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel põhjustab tubakas maailmas igal aastal üle 7 miljoni surma, neist ligi miljoni puhul on põhjuseks passiivne suitsetamine. 

Suitsetamisest loobumisega ei vähene ainult vähirisk. Ka teiste haiguste, näiteks kõrge vererõhu, kroonilise bronhiidi, südame isheemiatõve, insuldi ja perifeersete veresoonte haiguste risk kahaneb. 

2. Parem hingamine 

Kõige rohkem saavad suitsetades vatti just hingamisteed. Nii kui suitsetamise maha jätad, on varsti efekt tunda. Väidetavalt paraneb hingamisteede talitlus juba kolmandal suitsuvabal päeval. 

Köhahood, hingeldamine ja ninakõrvalurgete ummistused lahenevad siiski aeglasemini. Olenevalt inimesest kulub üks kuni üheksa kuud. Põhjuseks on lima kopsus, mida keha lagundab aeglaselt. 

3. Tervise normaaloleku taastamine

Kui sa oled suitsetamisest loobunud, siis saad ka oma tervise tasakaalu viia. Selleks kulub küll veidike aega.

Kaks aastat pärast viimast sigaretimahvi on endistel suitsetajatel näiteks umbes sama suur risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse kui neil, kes pole kunagi suitsetanud. 

Insuldioht langeb kahe kuni viie aastaga mittesuitsetaja tasemele.

Südameinfarkti riski langetamiseks kulub viis aastat, enne kui see on mittesuitsetaja tasemega võrreldav.  

Viis aastat kulub ka suuõõne, kurgu ja söögitoru vähiriski poole võrra vähendamiseks. 

4. Väiksem kopsuvähi risk

Suitsetajad kardavad eelkõige kopsuvähki haigestuda, kuna tubaka tarbimine on teadupärast selle suurimaks vallandajaks. 

Siin loeb iga päev: kümme aastat pärast loobumist on endisel suitsetajal poole võrra väiksem risk haigestuda kopsuvähki. 

5. Pikem elu

Üle kümne sigareti päevas maksab meestele keskeltläbi 9,4 ja naistele 7,3 eluaastat, näitavad Saksa vähiuuringukeskuse DKFZi arvutused. 

Isegi need, kes suudavad alla kümne sigareti päevas suitsetada, vähendavad oma elukaart viie aasta võrra. Nii et kui tahad pikka elu, siis lõpeta juba täna!

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles