ALEXA, LOE UNEJUTTU! ⟩ Üha rohkem vanemaid kasutab lapsele ette lugemiseks tehnoloogia abi

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

USAs tehtud uuring näitab, et üle veerandi sealsetest vanematest laseb mõnel tehisabilisel nagu Alexa lapsele unejuttu lugeda.

BookTrust uuris tuhandelt vanemalt, kel on alla 10-aastane laps, kas nad loevad õhtuti oma lastele ette. Tuleb välja, et suur osa vanematest on selle «kohustuse» tänapäeval hoopis seadmetele usaldanud ja juttu loevad tehisabilised, edastab Sky News.

Küsitlusest selgus, et vaid 28 protsenti lapsevanematest leiab õhtu lugemiseks aega. Ajanappuse põhjusteks toodi töökohustusi, transpordile kuluvat aega ja kiiret elustiili. Kuna ettelugemiseks on nõnda vähe aega, on 26 protsenti vanematest lasknud unejuttu lugeda kas tehisabilistel nagu Alexa või on jutt tulnud mõne äpi või Youtube’i kaudu.

83 protsenti vanematest pidas oluliseks märkida, et nad eelistaksid parema meelega ise raamatuid lugeda ja liigne tehnoloogiale toetumine teeb neid murelikuks.

Lastekirjanik Francesca Simon oli uuringu tulemusi kuuldes südamest pettunud ja ütles, et tal tulid kohe meelde teaduseksperimendid, kus laboris anti ahvipoegadele traatidest robotemad. «Loomulikult on traadist ema parem kui mitte midagi,» märkis ta. «Aga see ei asenda päriselt seda, kui vanem oma lapsele loeb. Mulle tundub, et inimesed ei saa ettelugemise mõttest päriselt aru.»

Copy
Tagasi üles