Mida teha, kui mehe sugulastega on raske?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees peab oma naise eest seisma.
Mees peab oma naise eest seisma. Foto: SCANPIX

Psühholoog Susan Forward jagas portaalis Woman’s Day nõuandeid, kuidas toime tulla mehe keeruliste sugulastega, ilma suhteid rikkumata. 

Spetsialist selgitas, et oma emale on lihtne kasvõi peale käratada, kui ta on üle piiri läinud, kuid ämmale ei saa nii kergekäeliselt öelda, et ta ajab sind hulluks. «Ämmale on raske vastu astuda, sest tema puhul ei tea me ette, kuidas ta võib kriitikale reageerida. Just see ootamatus teeb olukorra nii keeruliseks.»

Siiski ei saa psühholoogi sõnul probleeme ignoreerida ja nendega peab tegelema, isegi kui oled harjunud palju taluma.

Esiteks tuleb psühholoogi sõnul mehega koostööd teha. «Kuigi mees jääb siis kahe tule vahele, oled sa siiski ta naine ja ta peab sind kaitsma,» selgitas Susan Forward. Ta lisas, et mees ei pea mitte valima sinu ja oma pere vahel, vaid ta peab neile selgeks tegema, et armastab sind ja ei talu seda, kui ta naist halvasti koheldakse.

Kui mees aga keeldub sinu eest seismast ja tahab, et sa ise probleemi lahendaksid, on sul psühholoogi sõnul kaks võimalust: kas seisad enda eest või vähendad suhtlust halbade sugulastega.

«See võib olla väga raske, aga pead mehele täpselt selgitama, miks tunned end teatud inimese juuresolekul halvasti,» õpetas Forward. «Võib-olla ongi mehel vaid seda tõuget vaja, et näha, mis toimub.»

Psühholoogi pakutud probleemilahendusi

Kriitika

Ämm kritiseerib pidevalt kõike, mida teed, sealhulgas seda, milline välja näed ja kuidas lapsi kasvatad.

Kuidas olukorda lahendada?

Tal on ilmselt suuri probleeme ebakindlusega ja mida rohkem reageerid, seda suuremat naudingut ta tunneb. Hinga rahulikult ja vasta «Sul on õigus oma arvamusele, nii et lepime lihtsalt sellega, et meie arvamused ei ühti.»

Lämmataja

Ta isa helistab kogu aeg, astub etteteatamata läbi ja käib peale, et iga pühapäev võiks koos lõunatada.

Kuidas olukorda lahendada?

Pead end kuuldavaks tegema. Ütle talle, et sul on kahju, aga iga pühapäev ei sobi teile. Selgita, et külastate ka sinu vanemaid ja sõpru. Sea kindlad piirid ja lepi kokku, kui palju ja millal olete nõus perega neid vastu võtma või külas käima, kuid jää ka ise plaanile kindlaks.

Pidev abipaluja

Meheõel on pidevalt probleeme ja ta käib teilt abi nurumas.

Kuidas olukorda lahendada?

Ütle talle, et sul on kahju, aga ei saa seda probleemi tema eest lahendada. Siis pead aga kindel olema, et mees on sinuga samal nõul. Ära jäta teda üksi oma õega jagelema.

Kui mees ei näe olukorra tõsidust, siis tuleta talle meelde, et on suur vahe aitamisel ja päästmisel: abi on ajutine, aga päästmine ei lõpe kunagi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles