Teaduse matus: tudengid kutsuvad sotsiaalmeedias Eesti teadust mälestama (2)

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Pildil suudlevaid tudengeid kujutav skulptuur Tartu Raekoja platsil.
Pildil suudlevaid tudengeid kujutav skulptuur Tartu Raekoja platsil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Esmaspäeval paika pandud nelja aasta riigieelarve strateegia kohaselt säilitatakse riigi teadus- ja arendustegevuseks eraldatav raha senisel tasemel ehk 0,71 protsenti SKPst ja lubatud rahastuse tõusu ühe protsendini ei tule. Valitsuse otsus on aktiivsed tudengid sundinud sotsiaalkampaaniat looma.

Nädala alguses kutsus Eesti Noorte Teaduste Akadeemia seoses valitsuse taganemisega teadusleppest liituma teadlasi, teaduspõhise ühiskonna toetajaid ja üliõpilasi aktsiooniga #teadusematus. 

Tartu Ülikooli kommunikatsioonijuhtimise magistrandid püüavad aktsioonile laiemat tähelepanu ja kutsuvad üles osalema sotsiaalkampaanias «Kannan musta leinalinti Eesti teaduse mälestuseks».

Kampaania Facebooki postituses kutsutakse üles kõiki toetajaid avaldama kaastunnet Eesti riigile meie teaduse surma puhul. «Arvad, et kõrgharidus peab olema kõigile kättesaadav? Või tahad, et teaduse rahastamine oleks üks protsent SKTst? WIFI, GPS ja Lactobacillus fermentum ME-3 on vaid mõned näited, mis on teaduse toel loodud ning laialdasemat kasutust leidnud. Et sellistest edulugudest saaks osa ka Eesti ülikoolid, peab riiklik rahastus suurenema,» seisab kampaania tutvustuses. 

Kuidas osaleda:

- Kanna gümnaasiumi või ülikooli lõpuaktusel musta leinalinti.

- Lisa leinalint ka enda Facebooki profiilipildile - raami leiad, kui muudad oma profiilipildi sätteid. (raami nimetus: #teadusematus)

- Ühine kõikide teaduse toetajatega 5. juunil kell 12 hoiatusstreigil Toompea ees Tallinnas ning Haridus- ja Teadusministeeriumi ees Tartus.

Liitudes sotsiaalkampaaniaga näitad, et toetad ideed suurendada teaduse rahastamist ühe protsendini SKTst ning seisad kvaliteetse ja kättesaadava kõrghariduse eest. Näita, et toetad!

Kampaaniat kommenteerib Tartu Ülikooli kommunikatsioonijuhtimise magistrant Karoli Noor:

«Idee sündis sellest, et me ei suutnud käed rüpes vaadata, kuidas valitsus oma lubadustest taganeb ja Eesti tulevikuga mängib. Teadus ja haridus on arengu aluseks ja seega tundsime, et peame kuidagi kaasa rääkima. Kuna juba hakkas levima #teadusematus, otsustasime sellele veel jõudu juurde anda.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles