2500 fantastilist kilomeetrit. Jaagup Kreem täitis oma ammuse unistuse

Elu24
Copy
Jaagup Kreem ja Roland Puusepp motomatkal Norras.
Jaagup Kreem ja Roland Puusepp motomatkal Norras. Foto: Erakogu

Avastasin oma kalendrist keset maikuud tervelt neli vaba päeva ja otsustasin teoks teha ühe ammuse unistuse: käia mootorrattaga ära Lõuna-Norras. Ainus mure oli, et kas kõik kuulsad teed on juba lumest puhtaks lükatud.

Möödunud aastast oli olemas igati äge kogemus sõidust Lofootidele ja Nordkappi koos telkimisega Euroopa kõige põhjapoolsemas punktis, kuhu mööda asfaltteed sõites pääseb. Eeltööks palju aega ei jäänudki, põhiline mure oli, kas kõik kuulsad teed on ikka juba lumest puhtaks lükatud.

See ei ole mingi nali, sest väga paljud enam kui kilomeetri kõrgusel kulgevad teed Norras on sarnaselt Alpidega talvel liikluseks suletud. Näiteks Aurlandsfjellet, mis on tuntud kahel pool teed kõrguvate hiiglaslike lumevallide poolest, avatakse tänavu tõenäoliselt alles juuni alguses.

Kevadel või sügisel Norra tsiklireisi kavandades on asendamatuks abimeheks sealse maanteeameti koduleht www.vegvesen.no, kus paraku küll ainult norra keeles on muuhulgas reaalajas nähtaval, millised teed on talveoludega seoses avatud ja millised mitte.

Koos bändikaaslase Rolandiga oli korraks laual idee teha reisi käigus umbes neljatunnine jalgsimatk Preikestoleni nime kandva kaljuplatoo juurde, kust muuhulgas sooritatakse 600 meetri kõrguselt BASE-hüppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles