Uuring: kohv võib kaitsta nende ohtlike haiguste eest

Naine
Copy
Foto: Chevanon / Pexels

Hea uudis USA teadlastelt kõigile kohvisõpradele: kolm või rohkemgi tassi kohvi võib ennetada maksahaigusi. 

Kas kohv on üleüldse tervislik, jääb toitumisekspertide seas ilmselt igaveseks vaidlusteemaks. Tervise seisukohast ei peeta mõõdukat  kofeiinisisaldusega  kuuma joogi tarbimist  just suureks patuks.

Nüüd aga võivad eelkõige suured kohvijoojad rõõmustada, sest Ameerika teadlased Johns Hopkinsi ülikoolist (Bloomberg School of Public Health) leidsid, et vähemalt kolme tassi kohvi joomine päevas võib kaitsta maksahaiguste eest.  

Uuringu käigus vaadeldi 14 000 ameeriklase elu 26 aasta vältel. Et kohvi toimet maksatervisele kindlaks teha, viidi läbi korrapäraselt küsitlusi nii nende osalejate kohvitarbimise kui meditsiiniliste leidude osas. 

Uuringu tulemus:  vähemalt kolm tassi kohvi päevas joonud inimestel oli 21 protsenti väiksem risk maksatõppe haigestuda kui neil, kes jõid kas vähe kohvi või ei joonud üldse. Miks kohv ikkagi ennetavalt mõjub, seda alles uuritakse. 

Kohv kui maksakaitse: asjatundjatele pole see suur üllatus

«See ei tähenda muidugi, et kohvist loobumine oleks maksale halb,» ütles uuringu juhtivteadlane  Mariana Lazo.

Maksaspetsialist David Bernsteini see tulemus ei üllata sugugi. «See mõte, et kohv on maksale hea, polegi nii uus. On juba uuringuid enama kui 430 tuhande osavõtjaga, mis tõendavad, et kohvijoomine võib kaitsta maksatsirrooside eest.» 

Allikas: Fit For Fun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles