Ott Lepland: oma kuulajat peab suutma kogu aeg üllatada

Raadio Elmar
Copy
Foto: TONI LÄÄNSALU / Scanpix

Raadio Elmari hommikuprogrammi «Ärka, kaunis maa!» kaassaatejuhiks olnud Ott Lepland rääkis oma värskest singlist «Uued ootused» ja laulukirjutamisest tervikuna. 

Hommikuprogrammi alguses tõstatas Lauri Hermann küsimuse, et mida Lepland hommikuti sööb. Muusik rääkis, et talle meeldib oma hommikulaua toidumenüüsid vahetada. Veel hiljuti valis ta päeva esimese toidukorra ajal taldrikule kolm muna koos krõbepeekoni ja salatimaterjaliga. «Kui me läheme siin nüüd detailidesse, siis praemuna meeldib mulle endiselt. Mõlemalt poolt praetud muna, seejärel võtan röstsaia ja asetan muna sinna peale. Lisan ka sinki ja juustu ning see ongi minu tüüpiline hommikusöök. Soovitan proovida, see on väga hea,» kirjeldas Lepland.

Lauri Hermann, Ott Lepland, Tiiu Sommer
Lauri Hermann, Ott Lepland, Tiiu Sommer Foto: Ele Adamson / Raadio Elmar

Mees rääkis otse-eetris, et tema värske singel «Uued ootused» sündis bändiruumis ühise improvisatsiooni tulemusena. «See lugu oli üles ehitatud meie bändi kitarrimehe Jörgen Pakkase kitarririffi peale,» rääkis laulja. «Ma mäletan, et kui me seda lugu tegema hakkasime, siis mul oli algselt olemas üks teine demo, aga siis prooviruumis olles kuidagi ikkagi tekkis selline tunne, et see lugu jääb kuidagi primitiivseks. Siis me võtsimegi täiesti nullist ette Jörgeni ehk meie kitarristi kidrariffi ja hakkasime sinna ümber konkreetset lugu ehitama,» selgitas Lepland. 

«Meie elukutse juures on oluline see, et sa pead suutma kogu aeg oma kuulajat üllatada ja ma tahaks loota, et see lugu üllatab inimesi,» ütles Lepland oma loo kohta. «Mina olen selle lõpptulemusega küll väga rahul. See on veidi vanakooli sugemetega produtseeritud laul,» lisas ta.

Saatejuht Hermann rääkis Leplandile, et nii kolleegide kui kuulajate arvates on Elmaris mängitav Leplandi lugu «Sinine safiir» HERTi remix'ina tema ja Sommeri lemmik. «Kas me võime millalgi rääkida nüüd aasta, kahe pärast, kui me kokku saame diskostaar Ott Leplandist?» küsis Hermann nimetatud remix'i valguses.

«Või EDM staar? Ma ei julge seda lubada, aga ma usun, et tegelikult väga edukalt on võimalik kombineerida erinevaid muusikastiile ja sellist rockilikumat lugu millel on sellist natuke nagu, ma ei tahaks nüüd öelda disko-touchi, aga võib-olla sellist elektroonilist-touchi. Ma ei oska hetkel vastata, kas minu poolt saab sellist muusikat tulevikus kuulda. Ma arvan, et päris diskostaariks ma ei hakka, las see lõbu jääb teistele,» ütles Lepland naljatades vastu. 

Uue singli sõnad sündisid Leplandi sõnul pigem vaevaliselt. Ta kirjutas loole kahed sõnad ning esimest korda sisse lauldud sõnu kuulates otsustas Lepland sõnad ümber teha, kuna need olid tema sõnul liiga klišeelikud. Uue refääni sõnade jaoks läks Leplandil aega paar nädalat.

«Ma tahaks loota, et ma olen selline keskmine sõnade autor. Iseenda sõnadele on alati väga raske hinnangut anda, pigem on alati hea kellegi teise käest kuulda, et kuidas sulle tundub. Oma lähedastele ja sõpradele ma neid sõnu näitasin ja nemad ütlesid, et kõik on nagu tip-top ja ei oska midagi ette heita,» ütles Lepland oma sõnade kirjutamise oskuse kohta. «Kui ma sõnadega sada protsenti rahul ei ole, siis ma seda salvestust avaldada ei lase,» lisas laulja veel.

Lepland rääkis, et talle meeldib laulda lahtiste häälikutega ning raskem on laulda kinnisematega nagu näiteks «u, ö, õ või i» häälikutega. Ta lisas, et kui on vaja laulda pikemaid kõrgemaid noote, peaksid sõnad olema lahtise kõlaga.

Mehe sõnul teeb väga häid laulusõnu Aapo Ilves. «Kuna Aapo on ise väikestviisi ka laulja, siis ta oskab mõelda laulusõnade kirjutamisel ka laulja vokaalile. Ta üritab alati sõnu paigutada nii, et need oleks lihtsasti lauldavad ja minu vokaaliga on ta ka kursis ja kõik sõnad, mis ma olen tema kaudu saanud, on mulle kohe esimesel korral sobinud,» kommenteeris Lepland. Ka Maian-Anna Kärmas ja Leelo Tungal on tema meelest head sõnade autorid.

Stuudios oli juttu ka reisimisest. Lepland rääkis, et reisijana on ta pigem see tüüp, kes valib sooja kliima ja palmid, mitte suusareisi mägedesse. «Minu puhkuse päev hakkab pigem suhteliselt vara hommikul ja lõppeb hilja õhtul. Selle aja jooksul ma proovin ikkagi seal kandis, kus ma parasjagu viibin, ringi käia ja tutvuda kohaliku kultuuriga. Tavaliselt kui kuhugi uude kohta minna, siis mina olen see inimene, kes käib ja vaatab need põhilised turistikohad ka läbi ja kui need asjad on tehtud, siis planeerin oma puhkust edasi," kirjeldas Lepland oma reise. Viimati sai Lepland hoo maha võtta tänavu märtsis ja aprillis, kui külastas Kuubat ja Mehhikot. 

Intervjuus oli juttu ka suvistel Eesti teemadel. Oma isiklikuks suvelooks nimetas Lepland Ivo Linna loo «Suvi». «Seda lugu raadiost kuulates läheb tuju alati heaks,» rääkis laulja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles