Kuidas alustada jooksutreeningutega? Targalt ja tähelepanelikult!

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Kinnisvaraportaali city24.ee juhtiv Karin Noppel-Kokerov plaanib osaleda juunikuus Helsingi poolmaratonil.
Kinnisvaraportaali city24.ee juhtiv Karin Noppel-Kokerov plaanib osaleda juunikuus Helsingi poolmaratonil. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Mida peaks teadma algaja jooksja enne, kui treenima hakkab, ja kui ta juba kord sellega algust teeb, siis kuidas oleks kõige targem talitada?

Ütleb ju vanasõnagi, et tark ei torma, ja selles peituv mõte kehtib ka kehalise treeningu puhul. Seega oleks esmalt kasulik endalt küsida, millise eesmärgiga trenni lähete ja kas teie teadmised on eesmärgi saavutamiseks piisavad. Kui eesmärk on olla naabrist parem maratonidistantsil, mida senises elus veel kunagi läbitud pole, oleks tark leida endale kindlasti treener, kes teid ette valmistab, ning treeningurühm, kuhu kuuludes on mõnusam harjutada. Algajale kestab maratoniks valmistumine ju vähemalt aasta, ja selleks, et võistlusrajale end lõhkuma ei mindaks, tuleb eelnevalt läbida kontrollitud tempos korralik hulk jooksukilomeetreid ja teha sinna juurde ka üldkehalist trenni. Kui soovite aga lihtsalt hea enesetunde pärast sörkimas käima hakata, piisab sellestki, kui peate kinni elementaarsetest soovitustest:

1. Treenige tervena. Lisaks teada-tuntud tõele, et tõbisena ei ole tervislik treenida, oleks algajal spordisõbral kasulik enne treenimisega alustamist läbida koormustestiga terviseuuring, mis annab hea ülevaate kehalisest seisundist. Ka tuleb siinkohal öelda, et jooksmine kui kehaline tegevus ei sobi kõigile – näiteks kui olete tugevas ülekaalus, võite joostes oma liigestele ja kõõlustele pigem kahju teha. Seepärast soovitataksegi ülekaalulistele pigem ujumist ja jalgrattaga sõitmist, mis koormavad liigeseid-kõõluseid vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles