Teadus: see valus trikk aitab armuvalu vastu

Naine
Copy
Foto: Designecologist / Pexels

Piin pärast lahkuminekut  on üks painavamaid. Ka selle kestust on raske ette aimata.  Teadlased aga väidavad, et üks strateegia aitab paremini kui miski muu. 

Iga suhte lõpetamisega kaasneb valu. Psüühiline kannatus võib seejuures olla nii tugev, et kutsub isegi kehalisi vaevusi esile. Paljud inimesed või nende lähedased üritavad valu raamatute ja filmidega kõrvale juhtida, kuid see on paraku lühiajaline lahendus. 

Vähemasti kahtlesid kõrvalejuhtimise tõhususes Berkeley ülikooli teadlased ja viisid oma kahtluste hajutamiseks mahuka uuringu läbi. Nad uurisid 1300 katseisiku käitumist seoses armuvaluga ja nende psüühilist tervist. Tuli välja, et inimesed, kes tõesti vaevlesid armuvalude käes ega üritanudki millegagi oma tähelepanu hajutada, kannatasid küll antud hetkel väga rängalt, ent pikemas perspektiivis oli nende psüühiline tervis oluliselt parem.  

Need katseisikud, kes surusid oma valu maha, olid kokkuvõttes kõrgemas emotsionaalses stressis kui need inimesed, kes leidsid mõne muu viisi oma valuga toime tulla. Teadlased järeldasid sellest, et hingele on kasulik, kui sa aktsepteerid oma valu ja annad talle ruumi olla. See võib küll momendil olla põrgulikult valus, ent pikaajalises plaanis tuleb ajutine valu (vaimu-)tervisele ainult kasuks. Negatiivsete emotsioonide omaksvõtt ja nende väljaelamine on teadlaste sõnul kõige parem viis, kuidas neist lõplikult lahti saada. 

Nii et kui sa läksid just lahku, siis võta asju nii, nagu nad on. Ära karda nutta ega eira tahet üksi olla. Sedasi tuled sa palju kiiremini valuga toime ja ühtlasi oled avatud uueks armastuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles