Biograafia paljastab: Susan Sontag oli oma eksabikaasa raamatu tõeline autor

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Romaanikirjanik ja esseist Susan Sontag.
Romaanikirjanik ja esseist Susan Sontag. Foto: AFP / Scanpix

Ameerika kirjanikust Susan Sontagist avaldatud uuest eluloost «Sontag: Her Life and Work» tuleb välja, et hoopis tema kirjutas raamatu «Freud: The Mind of the Moralist», mille autoriks on varem peetud Philip Rieffi.

Sontagi biograafia autor Benjamin Moser uuris põhjalikult naise elu, rääkis tema vanade sõpradega ja jõudis järeldusele, et Sontag ei olnud kõigest raamatu kaasautor, vaid panigi selle ise kirja. Moser leidis tõendeid, et Sontagi esimene abikaasa Philip Rieff küll teatud määral uuris ja pani paika Freudi elu ajakava, kuid ta ei kirjutanud ise raamatut, millele rajas kogu oma karjääri, edastab The Guardian.

1959. aastal ilmunud esmatrükil on Sontagile pühendatud «eriline tänu», kuid pärast Sontagi ja Rieffi lahutust 1961. aastal jäeti Sontagi nimi kõikidest korduvtrükkidest täiesti välja ning tema osalust teose valmimisel isegi ei mainitud. Lahutuskokkuleppega jäi raamatuautorlus Reiffi nimele, sest Sontag kartis oma lapsest ilma jäämist. Rieff tunnistas alles 40 aastat hiljem üles, et naine oli raamatu kaasautor ja palus talt vabandust.

Moseri sõnul on tema käes päevikusissekandeid ja kirju, milles on selged tõendid selle kohta, kuidas Sontag raamatut kirjutas. Ta osales uurimustöödes ja pühendas palju aega kogu projektile. Ka abielupaari kunagised sõbrad tunnistasid, et Susan Sontag veetis raamatu kirjutamisele väga palju aega, sest pidi mustandit palju parandama ja uuesti üle kirjutama. Raamatu mehe nimele andmist nimetasid sõbrad biograafias «vereohvriks», mis tuli lapse nimel anda.

Moseri selgitusel käisid pikalt kuulujutud selle kohta, et Rieff ei ole oma suurteost ise kirjutanud, kuid Sontag oli abielludes nii noor (ja nägi oma vanuse kohta veelgi noorem välja), kuid raamat oli väga meisterlikult kirjutatud. Tundus väheusutav, et tema võiks olla raamatu päris autor.

Susan Sontag (1933 – 2004) kohtas Philip Rieffi ühes tema loengus ja abiellus mehega kõigest kümme päeva hiljem, 17-aastaselt. Pärast lahutust sai naise karjäär tuule tiibadesse ning temast sai tunnustatud kirjanik, filmilooja, filosoof, õpetaja ja poliitiline aktivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles