Uuring: kui tunned lõhnu paremini, elad kauem

Naine
Copy
Foto: Dung Le Tien / Pexels

Mis tunne on, kui ei suuda peaaegu ühtegi lõhna tunda? Ei kevadisi lilli ega värskelt küpsetatud leiba? Paljudele on see argipäev. 

Haistsmismeele kaotamine võib tekitada just vanas eas meelehärmi. Nagu kirjutavad Michigani ülikooli teadlased  ajakirjas Annals of Internal Medicine, võib piiratud lõhnataju olla seotud kõrgema suremusriskiga. 

Selles uuringus pani tiim tähele, et kehva lõhnatajuga katsealuste suremusrisk oli kümne aasta sees umbes 46 protsenti kõrgem kui samaealiste normaalse lõhnatajuga katseisikute risk. 

Teadlased kontrollisid 2289 uuringus osalenud inimese lõhnataju, kes olid uuringu alguses 71- kuni 82aastased. Kummalisel kombel oli just ühel osal katseisikute grupist, kelle haistmismeel nõrgenes, suremus kümne aasta pärast lausa 62 protsenti kõrgem — nimelt neil, kes olid uuringute alguses silmapaistvalt terved. 

See, mida võiks ka juhuseks pidada, on tegelikkuses siiski järjekordne viide juba eelnevatele uuringutele, mis puudutasid haistmismeelt ja üleüldist tervislikku seisundit.  Nii on välja tulnud, et nõrgenenud haistmine on Parkinsoni tõve ja dementsuse üks varaseid sümptomeid. 

Seda seost selgitavad haistmisstruktuuride muutused  ajus, mis ilmnevad juba ammu enne tüüpilisi Parkinsoni või dementsuse sümptomeid. 

Allikas: Business Insider Deutschland

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles