Uuring: miks sa tegelikult hommikuti kohvi tahad?

Naine
Copy
Foto: Pexels

Kuum tass kohvi on täpselt sinu maitse? Mitte päris! Nagu uuring näitab, oleneb mõrude jookide eelistus geenidest. 

Kui sinu jaoks pole midagi ilusamat kui mõnus ja maitsev tass kohv, millega värskelt hommikut alustada, siis pole sa üksi. Sellele vaatamata pole kohvihimul siiski midagi ühist sinu maitsetajuga. 

Ajakirjas Human Molecular Genetics avaldatud uuring näitab, et isu kohvi järele tuleneb geenidest, mis on seotud kohvi ja teiste mõrude jookide psühhoaktiivsete omadustega.   

Selle uuringu kohaselt sõltub nii kohvi kui ka alkoholi eelistamine või vastumeelsus selle suhtes ülisuure tõenäosusega kromosoomidest. See selgitab, miks mõned inimesed kohvimaitsest kunagi ülemäära ei vaimustu, ükskõik kui tihti nad seda ka ei proovi. 

Katse käigus jaotati osalistele kas magusat või mõru jooki. Mõrude jookide hulka kuulusid kohv, tee, õlu, punane vein ja liköör. Magusa valikus olid suhkrusisaldusega või kunstlikult magustatud joogid ja mahlad. 

Teadlased viisid pärast seda veel ühe uuringu läbi, et välja selgitada erinevate maitseeelistustega isikute geneetilisi erinevusi.

«Tulemused kinnitavad, et meie mõru maitse tajumist määratleb meie geneetika ja see mõjutab meie kohvi-, tee- ja alkoholieelistusi,» kommenteerib üks uuringu autoreist Marilyn Cornelis pressiteates.

Uuringu kohaselt ei tööta eelistuste puhul ka meie maitsenäsad üksi, vaid on seotud erinevate ajuosade ja meeltega.

Allikas: Fit For Fun 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles