Need 6 puuvilja on üllatavalt head valguallikad

Naine
Copy
Foto: Lum3n.com / Pexels

Proteiiniallikate puhul tulevad esimesena pähe ikka kalad, munad ja oad, kuid ka puuviljad võivad üllatada oma kõrge valgusisaldusega.

Valgud toetavad lihaseid, aitavad rasvu lagundada ja kannavad hoolt selle eest, et meil püsiks kõht kaua täis.  Kuulsad valguallikad on liha, kala, muna, tofu ja piimatooted, aga ka kaunviljad, pähklid ja seemned. Puuvilju ei mainita peaaegu kunagi. 

«Selleks, et toiduainet saaks nimetada proteiiniallikaks, peaks üks portsjon sisaldama kuus grammi valku,» ütleb toiduekspert Melissa Majumdar Bostonist.

«Täistera, puuviljad ja juurviljad varustavad meid küll samuti valkudega, ent sisaldavad ka fruktoosi ja glükoosi näol palju süsivesikuid.» 

Kui tahad aga just puuviljadega oma valgutagavara täiendada, proovi neid vilju: 

1. Jakavili

Trendipuuvili, mida aga asjata ei nimetata lihaasendajaks. Jakaviljad sisaldavad rikkalikult proteiini, portsjoni (poole tassi kohta) ümmarguselt 1,4 grammi. Päevast valgutarvet nad muidugi ei kata, kuid täiendavad suurepäraselt. Lisaks on jakavili ka vitamiin B6 rikas, mis on väga tähtis valguainevahetuses. 

2. Kuivatatud ploomid

100 grammi sisaldab 2–2,4 g valku.  Siiski ei peaks üle veerandi tassi (40-50 grammi) kuivatatud ploome päevas sööma, kuna nad on ülimalt fruktoosirikkad. Kuivatamisel lähevad paljud toitained kaotsi, ent suhkrusisaldus jääb samaks. 

3. Kuivatatud kirsid

Valgu- ja kiudainerikkad kirsid on ühtlasi süsivesiku- ja suhkruküllased: sama lugu nagu kuivatatud ploomidega. Siiski vahepalana või pärast sporti on nad ideaalsed — 2,8 grammi valku 100 grammi kohta. Peale selle on nad põletikuvastased ja annavad lisaenergiat.  

4. Guajaav

Guajaav on siinkandis pigem tundmatu, kuid tasub proovida. Maitseb üllatavalt magusalt ja sisaldab rikkalikult antioksüdante, kiudaineid ja valke.  Pooles tassis guajaavis on 2,1 grammi valku. 

5. Aprikoosid

Kaalium, A- ja C-vitamiin ning ka palju valku (1,1, grammi 100 grammi puuvilja kohta) muudab aprikoosid korralikuks vahepalaks. 

6. Rosinad

«Rosinad on hea taimne raua-, kiudaine- ja kaaliumiallikas,» ütleb toitumisekspert Majumdar. 3 grammi valku 100 grammi kohta muudab rosinad päris valgurikkaks viljaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles